Félelmetes, titokzatos, veszélyes és orosz

Egy pillanat alatt lebénul a teljes amerikai gazdaság, a GPS-adatokhoz nem lehet hozzáférni, működésképtelenné válik a hadsereg: ezzel a rémképpel riogtatnak azok a politikusok, akik szerint az Egyesült Államoknak sürgősen lépnie kell, mert az oroszok különleges katonai képességet, műholdblokkoló űrfegyvert fejlesztettek ki. Moszkva cáfol, Washington óvatos és kivár – írta meg a hirado.hu.

„Ez a fegyver elvakíthatja teljes gazdaságunkat, kiiktatná GPS-ünket, megvakíthatja a hadsereget!” nyilatkozta Michael Waltz, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus tagja a Fox News amerikai hírtelevíziónak arról az orosz „űrfegyverről”, amely napok óta lázban tartja az amerikai törvényhozók egy részét.

Oroszország egy világűrbe telepített műholdellenes fegyvert fejleszt ki, amely „aggasztó”, de egyelőre nem jelent közvetlen fenyegetést – ismertette álláspontját a Fehér Ház. Az Egyesült Államok törvényhozását erőteljesen megosztja a kérdés.

Az orosz „űrfegyver” kapcsán a Daily Wire felidézi: az éles vita azután robbant ki, Mike Turner republikánus ohiói képviselő, a képviselőház hírszerzési elnöke nyilatkozatban szólította fel a Biden-kormányt, oldja fel „egy ellenséges külföldi hatalom destabilizáló katonai képességéről szóló hírszerzési adatok titkosítását”.

Kiszivárogtatás

Az ezt követő napokban a Fehér Ház elismerte, hogy Oroszország valóban kifejleszthetett egy műholdak ellen bevethető harci eszközt, ám Washington hangsúlyozta, hogy ezt a képességet Moszkva még nem tesztelte.

Turnert pedig támadások érték, amiért hozzáférhetővé tett a hírszerzési bizottság tagjainak megküldött információkat – teszi hozzá a Daily Wire.

Valaki csal?

Az amerikai hírszerzés tisztviselőinek információi szerint Oroszország kifejlesztette ezt a technológiát, de a fegyver jelenleg még nem működőképes – idézte az al-Dzsazíra John Kirby nemzetbiztonsági szóvivőt.

A katari székhelyű pánarab hírtelevízió rámutat: Moszkva cáfolta és bagatellizálta az űrfegyverről szóló amerikai állításokat. A Reuters idézi Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, aki közölte, hogy nem kommentálja az űrfegyverről szóló jelentések tartalmát, amíg a részleteket nem tárja fel a Fehér Ház. Peszkov hozzátette: nyilvánvalónak látja, hogy a Fehér Ház trükkjéről van szó; így próbálják meg elérni egy több milliárd dolláros ukrán segélycsomag átvezetését az újabb segélynek ellenálló, republikánus vezetésű képviselőházon.

Elolvasom a cikket