Főképp a cukorfogyasztás kell csökkenteni a böjt időszaka alatt, hiszen hosszú távon a túlzott cukorbevitel elhízáshoz, fogszuvasodáshoz, ízületi és egyéb egészségi problémákhoz vezethet – írja Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekre, kockázatfigyelési hírekre szakosodott Rizikometer. A rejtett cukrokra is felhívják a figyelmet, amelyek leginkább a chipsekben, pizzákban, gyümölcslevekben és salátaöntetekben meglepően nagy mennyiségben előfordul – írja a Házipatika.
A bejegyzés szerint a nagyböjt arra is kiváló lehetőséget kínál, hogy tegyünk egy próbát a vegán táplálkozással.
Persze ebbe sem szabad csak úgy fejest ugrani: ha hetekre lemondunk minden állati eredetű élelmiszerről, akkor nagy figyelmet kell fordítani az olyan tápanyagok megfelelő bevitelére, mint a D- és B12-vitamin, kalcium, vas, jód és cink.
Ugyancsak sokat tehetünk egészségünk érdekében azáltal, ha mérsékeljük kávé- és alkoholfogyasztásunkat, illetve a böjt idején egészségesebb alternatívával helyettesítünk olyan italokat, ételeket, mint az üdítők és fehérlisztből készült pékáruk.