Miért csendes gyilkos a hasnyálmirigyrák?

A hasnyálmirigyrákot gyakran nevezik „csendes gyilkosnak”, mivel a korai stádiumban hajlamos minimális vagy homályos tüneteket mutatni, ami kihívássá teszi a felismerését.

Ez egy olyan ráktípus, amely a hasnyálmirigyből indul ki, amely a gyomor mögött található, és az emésztésben és a hormontermelésben segít.

A kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, az elhízás, a vörös és feldolgozott húsok magas fogyasztása és a genetikai hajlam.

„A hasnyálmirigyrák elleni küzdelem két fontos eszköze a megértés és a tudatosság. A korai felismerésről, a hatékony kezelésekről és a betegek támogatásáról van szó az egész útjuk során” – mondta Dr. Ashish Gupta onkológus az IndiaToday.In-nek.

Dr. Ishu Gupta a Rákbetegek Nappali Ellátó Központjának igazgatója szerint az IndiaToday.In-nek nyilatkozva a hasnyálmirigyrák csendes lefolyása és homályos tünetei hozzájárulnak a késői felismeréshez, és az eseteknek csak 15-20%-a operálható a diagnózis felállításakor.

A hasnyálmirigy mélyen a hasüregben helyezkedik el, ami megnehezíti, hogy a korai daganatok észrevehető tüneteket okozzanak, vagy hogy az egészségügyi szakemberek fizikális vizsgálattal észleljék azokat.

A kezdeti stádiumban a hasnyálmirigyrák nem feltétlenül mutat egyértelmű figyelmeztető jeleket. Amikor a tünetek megjelennek, azok gyakran nem specifikusak, és különböző más, kevésbé súlyos betegségeknek tulajdoníthatók.

A hasnyálmirigyrák hajlamos gyorsan növekedni és terjedni. Ennek következtében a tünetek megjelenése és a betegség előrehaladott stádiuma között viszonylag rövid idő telhet el, ami csökkenti a korai beavatkozás lehetőségét.

A hasnyálmirigyrák gyakori figyelmeztető jelei

Hasi fájdalom: A hasban jelentkező, gyakran a hátba sugárzó fájdalom vagy kellemetlen érzés gyakori tünet.

Sárgaság: A bőr és a szem sárgulása a bilirubin felhalmozódása miatt. Ez akkor fordulhat elő, ha a daganat elzárja az epeutakat.

Megmagyarázhatatlan fogyás: A jelentős, megmagyarázhatatlan fogyás különböző ráktípusok, köztük a hasnyálmirigyrák jele lehet.

Étvágytalanság: Csökkent étvágy, amely gyakran testsúlycsökkenéssel jár együtt.

Emésztési problémák: A bélműködésben bekövetkező változások, mint például világos széklet, sötét vizelet vagy zsíros/zsíros széklet, akkor fordulhatnak elő, ha a daganat befolyásolja az emésztési folyamatot.

Újonnan kialakuló cukorbetegség: Bizonyos esetekben a hasnyálmirigyrák cukorbetegség kialakulásához vezethet, különösen, ha a daganat a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit érinti.

Elolvasom a cikket