Miért érdemes minél több lila zöldséget enni?

A lila élelmiszerek színüket az antocián nevű pigmentnek köszönhetik, amely jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik – írja az Éva Magazin.

Megvéd a betegségektől

Az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól, így hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, csökkentik a rákos daganatok kockázatát, valamint segítenek a demencia megelőzésében és az éles látás megőrzésében. Ezenkívül ezen zöldségek, gyümölcsök fogyasztása javíthatja a memóriát, hiszen pozitív hatással vannak az agysejtekre is.

Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerepük van. Tehát minél gyakrabban érdemes fogyasztania az alábbiakat: lila répa, lila édesburgonya, szilva, lilahagyma, áfonya, lilakáposzta, szeder, padlizsán.

Százgrammnyi lilakáposzta több C-vitamint tartalmaz, mint ugyanennyi mennyiségű narancs. De nem ez az egyetlen előnye annak, ha sokat fogyaszt belőle.

Elolvasom a cikket