Újabb járvány kitörésétől tartanak a szakemberek

A meg nem nevezett áldozatoknál – két férfi és két nő – 2023. augusztus 13. és 2024. február 1. között diagnosztizálták a betegséget Szaúd-Arábiában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Mind a négy ember 59 és 93 év közötti volt, és olyan alapbetegségben szenvedtek, amely akár súlyosbíthatta a betegséget.

A vírus, amelyet gyakran teveinfluenzának neveznek, mert általában fertőzött tevékről terjed, a fertőzöttek mintegy 36 százalékát – több mint egyharmadát – megöli.

A mostani járvány során megfertőződött négy személy közül egynek teve volt a tulajdonában, míg egy másik egy tevetulajdonos rokona volt.

A másik két megbetegedett nem érintkezett sem közvetlenül, sem közvetve tevékkel a betegség jeleinek megjelenése előtti hetekben.

A fertőzöttek mindegyike 2023. szeptember 15. és 2023. október 26. között szenvedett a tipikus tünetektől, beleértve a lázat, a köhögést és a légszomjat.

A két haláleset 2023. október 19-én és 2023. december 24-én következett be.

A MERS viszonylag új betegség, és először 2012-ben azonosították Szaúd-Arábiában – azóta 2200 megbetegedés és 939 haláleset történt.

A legtöbb esetet az Arab-félszigetről jelentették, de néhányat máshol is felfedeztek.

A baktérium a koronavírusok családjába tartozik, amelyek a náthától a súlyos akut légúti szindrómáig (SARS) terjedő betegségeket okozhatnak.

A MERS halálosabb, de kevésbé fertőző, mint a Covid-19.

A WHO szerint a MERS-esetek száma „jelentősen” csökkent a Covid-járvány 2020-as kezdete óta.

A Covid-vírus vagy a vakcina további védelmet nyújthat a MERS ellen – javasolta az ENSZ-szervezet.

Alternatívaként a vírus elleni, a zárlatok idején bevezetett megelőző intézkedések, például a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás is állhat az esetek számának csökkenése mögött.

Elolvasom a cikket