Ezért nem igazak a leggyakoribb fogyókúrás mítoszok

1. Reggelizni kötelező!

A reggelit a nap legfontosabb étkezéseként tartják számon a fogyókúrázók körében. A feltételezések szerint felpörgeti az anyagcserét, és felkészít a nap hátralévő részére. Mosley szerint ez nem feltétlenül van így. Cáfolatában egy 2014-es tanulmányból idézett, amelyen 283 túlsúlyos személy vett részt egy 16 hetes időszak során. A kísérlet végén kiderült, hogy azok, akik reggeliztek, átlagosan 0,76 kg-ot fogytak, míg azok, akik kihagyták ezt az étkezést, hasonló mennyiséget, 0,71 kg-ot adtak le. A kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, a reggelinek nincs számottevő hatással a fogyásra.

2. Gyümölcslé és fogyás

A gyümölcslé diéta az elmúlt néhány évben került a fősodorba. Dr. Mosley viszont elárulta: a fogyás javarészt víz, nem pedig zsír leadásából áll.

„A szervezet egy speciális, vészhelyzeti tüzelőanyag-raktárat tart fent az izmokban és a májban, glikogénnek nevezett formában. Ez a vizet is megköti. Ha abbahagyod az evést, a test átégeti a glikogénraktárakat, és felszabadítja a vizet.”

Amint a gyümölcslé diétáról visszatérünk a normál étkezésre, szinte azonnal visszaszedjük az összes, kínkeservesen leadott kilót is – tette hozzá a szakember.

3. Ne méredzkedj rendszeresen!

Dr. Mosley szerint téves az az elképzelés, hogy ha valaki hetente többször méri meg magát, akkor megszállottá válik a súlyával kapcsolatban. Sőt, egy korábbi tanulmány kimutatta, összefüggés található a gyakori súlymérés és a nagyobb mértékű fogyás között. Fontos azonban kiemelni, ha a mérlegre állás már negatív hatással van a mentális egészségre, mindenképp érdemes segítséget kérni!

4. Alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani

A fogyás kulcsaként emlegetik azt, ha alacsony zsírtartalommal rendelkező élelmiszerekből áll az étrendünk. Dr. Mosley szerint azonban kevés bizonyíték támasztja alá ennek hatékonyságát. A szakértő inkább olyan mediterrán étrendet javasol, amely egészséges zsírokat is tartalmaz: például olívaolajat és dióféléket, időnként egy pohár vörösborral.

„Sokkal jobb módja a fogyásnak és a szívbetegség-kockázatok csökkentésének, mint az alacsony zsírtartalmú étrend” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket