Ezzel az új gyógyszerrel megelőzhető az amputáció

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) az első olyan gyógyszert engedélyezte a napokban, amely a súlyos fagyási sérülések kezelésére szolgálhat – írja a Live Science. Az iloproszt nevű készítmény működése a következő: kitágítja az ereket, és megakadályozza a véralvadást a fagyott végtagokban. A gyógyszer segítségével az elfagyott ujjak vagy akár végtagok amputációja is elkerülhető.

Fagyáskor a test a hideg ellen nem kellően védett részei túlhűlnek, ennek következtében a véráramlás teljesen megszűnhet egyes területeken, ez az állapot a szövetek károsodását, elhalását eredményezheti.

Vérrögök is kialakulhatnak, amelyek tovább nehezítik a véráramlást. A szövetroncsolódás mértéke függ attól is, hogy milyen hőmérsékletnek volt kitéve az érintett testfelület, és milyen hosszan. Míg a városban elsősorban a hajléktalanokat veszélyezteti a megfagyás, addig a természetben a téli kirándulások, sportok óvatlan vagy felelőtlen kedvelői a szenvedő alanyok.

A vérrögképződést csökkentő szerek használata nem ismeretlen abból a célból, hogy megmentsék a fagyás következtében elhalt végtagokat vagy ujjakat. Ezek viszont csupán a fagyás kialakulását követő 24 órán belül hatásosak, ráadásul többféle veszéllyel is jártak, például súlyos vérveszteség kockázatával.

Elolvasom a cikket