Ha túl szép, hogy igaz legyen, kezdjen kételkedni!

Egy 82 éves paloznaki férfi internetes böngészés közben talált rá egy hirdetésre, amelyben kiemelkedő hozamot biztosító befektetési lehetőséget ígértek egy népszerű élelmiszer-áruházzal kapcsolatban. Kitöltött egy regisztrációs adatlapot, majd rövidesen hívták is telefonon, és elmondták, mi a teendője.

A tájékoztatás szerint 100 ezer forintot kellett átutalnia a telefonáló által megadott számlaszámra, aminek eleget is tett. Pár nap múlva keresték újra, és örömmel tájékoztatták, hogy a befektetése már közel 5 dollárt kamatozott. Javasolták neki, hogy a még nagyobb haszon érdekében jelentősebb összeget fektessen be.

A könnyebb ügyintézés érdekében megkérték, hogy telepítsen egy AnyDesk nevű programot, aminek szintén eleget tett. A program által generált kódokat megadta a telefonálónak, majd ezután azt látta, hogy számláján feloldották a lekötött betéteit, és közel ötmillió forintját megpróbálták elutalni egy másik számlára. Ekkor már gyanakodott a sértett, de a telefonáló meggyőzte, hogy ez a befektetés érdekében történik, így az utaláshoz szükséges jóváhagyó kódokat is megadta a csalóknak. Később a sértett felhívta a bankját, és ekkor derült ki számára, hogy bűncselekmény áldozata lett, feljelentést tett a rendőrségen.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsai:

A befektetésekkel kapcsolatos legelterjedtebb csalások esetében olyan területeken kínálnak vonzó lehetőségeket, mint például a részvények, a kötvények, a kriptovaluták vagy a tengerentúli ingatlanok. Ezeket a befektetési lehetőségeket gyakran – a tudtuk és beleegyezésük nélkül – közismert cégek, emberek, sportolók, modellek képeivel és ajánlásával hirdetik.

  • Egy internetes kereséssel utánajárhat annak, hogy az adott céggel, telefonszámmal kapcsolatban korábban felmerült-e a csalás gyanúja: ha igen, nagy valószínűséggel talál erről információt a világhálón.
  • Mindig gyanakodjon, ha
    • az a megérzése támad, hogy „ez túl szép, hogy igaz legyen”;
    • a közösségi médiában újra és újra találkozik ezekkel a hirdetésekkel;
    • folyamatosan hívják kéretlenül telefonon;
    • gyors megtérülést ígérnek, és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos;
    • az ajánlat csak korlátozott ideig él, és kimaradhat, lemaradhat róla;
    • az ajánlat csak Önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla!
  • Utasítsa el a befektetési lehetőségekkel kapcsolatos kéretlen telefonhívásokat, bármilyen egyszerű és könnyű pénzszerzésről, meggazdagodásról szólnak is!
  • Pénz átadása vagy befektetése előtt mindig kérjen pénzügyi tanácsot egy független féltől, szakértőtől!
  • Ne telepítsen semmilyen programot idegenek kérésére! Távoli hozzáférést biztosító alkalmazások (ilyen például az AnyDesk) telepítésével gyakorlatilag korlátlan hozzáférést biztosít eszközéhez idegeneknek, akik így minden bizalmas adatot felhasználhatnak.

Elolvasom a cikket