Hihetetlen felfedezés: hamarosan gyógyítható lesz a stroke

A tudósoknak sikerült olyan agyszövetet nyomtatniuk, amely nemcsak úgy néz ki, mint a természetes prototípusa, hanem hasonló funkciókkal is rendelkezik. A kísérlet eredményeiről a vezetője, a Wisconsin–Madison Egyetem neurobiológusa, Zhang Suchun számolt be a Cell Stem Cell című őssejtkutató tudományos folyóirat hasábjain – írta a Pravda.ru.

Az agyszerű organoidok őssejtekből való növesztését már kipróbálták, de rosszul sikerült – nem lehet ellenőrizni, hogy egy adott neuron milyen helyet foglaljon el, és milyen kapcsolatok legyenek közöttük.

A tudósok segítségére volt egy 3D-nyomtató. Az emberi agyállományból vett neurális és gliális őssejtek legvékonyabb (körülbelül ötven mikron, hajszálvastagságú) sorait nyomtatták ki, és egy speciális ragasztószerű gélbe helyezték őket, majd támogató és elhatároló neuronokat, asztrocitákat adtak hozzá.

Ahogy fejlődtek, a kinyomtatott sejtek önszerveződni kezdtek – az agykérgi neuronok kiterjedtek a mélyebb striatumba. A valódi agyban érdekes módon éppen az ellenkezője történik.

A jövőben a biomérnökök remélik, hogy agyi implantátumokat nyomtathatnak, hogy azokat neurodegeneratív betegségekben szenvedő és stroke-os betegekbe ültethessék be.

Elolvasom a cikket