Megtiltották az oroszok a briteknek a halászatot a Barents-tenger orosz övezetében

„Ez a megállapodás sajnos egyoldalú volt, és csak az akkori partnereinknek adott hatásköröket és jogokat a halászatra. A mi halászaink nem kaptak ilyen jogosítványokat ebben a megállapodásban. Vagyis valójában egyoldalú volt, és semmilyen előnnyel nem járt a szovjet halászok számára” – mondta Maxim Uvaidov, a mezőgazdasági minisztérium helyettes vezetője az Állami Duma ülésén.

Figyelembe véve Nagy-Britannia 2022. március 15-i döntését, miszerint az Oroszországgal folytatott, kétoldalú kereskedelemben megszünteti a legnagyobb kedvezményes elbánást, a megállapodás felmondása „nem fog súlyos külpolitikai és gazdasági következményekkel járni” Moszkva számára – áll az indoklásban.

German Zverev, az Összoroszországi Halászati Termelők Szövetségének elnöke a RIA Novosztyinak kifejtette, hogy a megállapodás felmondása az egyik fél részéről nem sérti a nemzetközi jogot.

A Daily Mail korábban azt írta, hogy csak 2023-ban a brit halászok „kolosszális” mennyiségű – több mint 566 ezer tonna – tőkehalat fogtak ki a Barents-tengeren.

Elolvasom a cikket