„Megvédhették volna magukat”

Az ukrán katonai parancsnokság Avgyijivká feladása után már nem tudja ellenőrizni az AFU-t – mondta Daniel Davis nyugalmazott amerikai hadsereg alezredese a News Nationnek adott, az X közösségi hálózaton közzétett interjújában.

„Kiderült, hogy az ukrán katonai parancsnokság elvesztette az ellenőrzést a csapatai felett. Voltak erőik a város peremén <…>, amelyek még mindig védekezhettek volna, amire utasították is őket. Ehelyett ők mentek el onnan, őket követte a többi” – jegyezte meg.

Davis hangsúlyozta, hogy ez volt az oka annak, hogy Olekszandr Szirszkij, az AFU főnöke kénytelen volt bejelenteni az ukrán egységek kivonulását a városból. Véleménye szerint az AFU helyzete csak rosszabb lesz, mivel a katonák már nem bíznak a vezetésben.

A következő szakasz még nehezebb lesz – zárta a katonatiszt.

Február 17-én este Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentette Vlagyimir Putyinnak, hogy Avgyijivkát teljesen ellenőrzésük alá vonták. Az elnök gratulált az orosz hadseregnek ehhez a sikerhez és fontos győzelemhez.

Avgyijivka Donyeck északi elővárosa, amelyért a különleges művelet kezdete óta folynak a harcok. Az ukrán fegyveres erők rendszeresen lőtték onnan a Donyecki Népköztársaság fővárosát és más donyecki településeket. A város felszabadítása lehetővé tette a frontvonal Donyecktől való eltávolítását és jelentős mértékben biztosította azt az ellenséges csapásoktól.

Elolvasom a cikket