Melyik kutya él a legtovább?

A kutatócsoport eredményei több mint 150 különböző fajtából származó, mintegy 580 000 egyedi kutya adatain alapultak.

A bevont kutyák 155 fajtatiszta vagy keresztezett fajtának minősített fajtából származtak, és 284 734 kutya az adatbázisba való felvétel előtt elpusztult. Minden kutya esetében megadták a fajtát, a nemet, a születési dátumot és a halálozási dátumot.

A fajtatiszta kutyákat a Kennel Club szakirodalma alapján méret (kicsi, közepes vagy nagy) és fejforma (rövid orrú, közepes orrú és hosszú orrú) kategóriákba sorolták. A kutatók ezután kiszámították a várható élettartam mediánját. Végül kiszámították a várható élettartamot a nem, a méret és a fejforma minden egyes kombinációjára.

A kutatók megállapították, hogy a kis termetű, hosszú orrú szuka kutyáknak volt a leghosszabb az élettartamuk a tiszta fajták között, a medián élettartamuk 13,3 év volt. A lapos pofájú fajták átlagos élettartama azonban 11,2 év volt, és 40 százalékkal nagyobb volt a kockázata a rövidebb életnek, mint a közepesen hosszú orrú kutyáké, például a spánieleké.

A 12 legnépszerűbb fajta közül, amelyek az adatbázisban nyilvántartott fajtatiszta kutyafajták több mint 50 százalékát tették ki, a labradorok várható átlagos élettartama 13,1 év, a Jack Russell terriereké 13,3 év, a Cavalier King Charles spánieleké pedig 11,8 év volt.

A fajtatiszta kutyák várható élettartamának mediánja magasabb volt, mint a keverékeké (12,7 év, szemben a 12,0 évvel), míg a szuka kutyák várható élettartamának mediánja valamivel magasabb volt, mint a kanoké (12,7 év, szemben a 12,4 évvel).

Elolvasom a cikket