Mindenkit meglepett, hogy mire készül Kína

Ezek a több mint négymilliárd év alatt kialakult csövek viszonylag erős alagutak, amelyek a Hold felszíne alatt rejtőznek. A kutatások kimutatták, hogy ezek a szerkezetek nyújthatják a legbiztonságosabb és legbiztosabb menedéket a Földlakók jövőbeli Hold-expedíciói számára. A szakértők egy holdi bázis telepítéséhez olyan lehetséges holdi helyszíneket vizsgálnak, mint a Nyugalom és Bőség tengere.

A Shanghai Academy of Spaceflight Technology tudósai bolygógeológiai szakértőkkel együttműködve tanulmányozzák és a holdi körülményekhez igazítják a földi lávabarlangokat. Ez magába foglalja a csövek szerkezetének elemzését, a lehetséges belépési pontok azonosítását és egy feltárási terv kidolgozását. A terv az, hogy speciális, detektorokkal felszerelt szondákkal vizsgálják meg a holdi területeket és fedezzék fel a lávacsöveket – jelentette a Hszinhua.

Emellett a kínai tudósok már dolgoznak egy holdbázis koncepcióján, amely kabinokat tartalmazna a lakhatáshoz és a kutatási tevékenységekhez. A bázis megközelítését olyan mobil eszközökkel fogják biztosítani, amelyek képesek lesznek a nehéz holdi terepen való átkelésre. A lávacsövek várhatóan hosszú távú menedéket nyújtanak majd a legénységnek, védelmet nyújtva a sugárzástól, a szélsőséges hőmérséklettől és a meteorbecsapódásoktól.

Ezt az ambiciózus projektet 2030-ra tervezik megvalósítani, amikor is az első emberüket küldik a Holdra.

Elolvasom a cikket