Több ezren tüntettek a korrupció ellen Albániában

MH/MTI
2024. február 21. szerda. 8:59
Frissítve: 2024. február 21. 9:09

A tüntetők kövekkel és fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, néhányan pedig ledöntötték a kormány főépülete körüli vaskerítést, de a demonstráció végül lecsendesült és békésen ért véget.

Albániában az ellenzéki képviselők rendszeresen megzavarják a parlament üléseit és bojkottálják a szavazásokat tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó Albán Szocialista Párt nem hajlandó parlamenti bizottságokat létrehozni Edi Rama miniszterelnök és más, általuk korrupcióval vádolt vezető tisztségviselők ügyeinek kivizsgálására.

A tüntetés résztvevői támogatásukat fejezték ki a korrupció vádjával jelenleg házi őrizetben lévő volt miniszterelnöknek. Sali Berisha az otthonából tartott, a tüntetés helyszínén élőben, kivetítőkön közvetített beszédében újfent tagadta a vádakat és közölte, hogy a jelenlegi kormányfő politikai indíttatásból kezdeményezte az ügyet ellene és családja ellen. Berisha a tüntetőknek azt ígérte: újra megnyitja „az Európai Unió integrációs kapuit, amelyeket Edi Rama rendszere bezárt”.

Nem minden ellenzéki csoportosulás csatlakozott a tiltakozáshoz. Az Albán Demokrata Párt egyik szárnya azzal vádolta Berishát, hogy a tüntetést személyes politikai haszonszerzés, illetve támogatói számának növelése céljából kezdeményezte.

A 79 éves, egyébként kardiológus professzor Berishát tavaly októberben vádolták meg korrupcióval, mert a gyanú szerint hatalmával visszaélve segített vejének, hogy Tiranában megvásároljon egy magántulajdonban és a védelmi minisztérium birtokában lévő ingatlant, és azon 17 lakóházat építsen. Az elmúlt években nemzetközi megítélése is jelentősen megromlott az ellen felhozott korrupciós vádak miatt.

Jelenleg az ellenzék vezetőjeként számon tartott politikus az albán demokratikus átmenet során húsz éven át a helyi belpolitikai élet megkerülhetetlen alakja – 1992 és 1997 között köztársasági elnök, majd 2005-től 2013-ig kormányfő volt. 2021-ben az Egyesült Államok, 2022-ben pedig Nagy-Britannia is megtiltotta, hogy ő és családtagjai belépjenek az országba az ellene felhozott korrupciós vádak miatt.

Elolvasom a cikket