A csernobili békák leküzdötték a sugárzás durva hatásait

A keleti fafiókák (Hyla orientalis) általában élénkzöldek, de 2016-ban egy csernobili kutatócsoport több olyan békára bukkant, amelyeknek fekete volt a bőrük. Később visszatértek, hogy részletesen megvizsgálják a populációt, és három éven át több mint 200 hím békát figyeltek, amelyeket az észak-ukrajnai csernobili elzárt zónán belüli és kívüli tavakból fogtak be.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a zónán belül talált békáknak „feltűnően sötétebb volt a hátbőrük, mint a zónán kívülről származó békáké”. A kutatók szerint így védekeznek a sugárzástól.

A sötétebb bőrű békák esetében a magasabb melanin tartalom sötétebb bőrt és szőrt eredményezhet, de védelmet is nyújthat a sugárzás ellen, beleértve a csernobili ionizáló sugárzást is.

A békák bőrszíne azokon a területeken volt a legsötétebb, amelyek a robbanáshoz legközelebb voltak, és ahol a katasztrófa idején magas volt a sugárzás.

A kutatók remélik, hogy a jövőbeni vizsgálatok segítenek felgöngyölíteni a csernobili békák sötétebb színezetének genetikai mechanizmusait, valamint megállapítani a vadon élő állatok ionizáló sugárzásnak való hosszú távú kitettségének egyéb lehetséges következményeit.

Elolvasom a cikket