Biden áldását adta Ruttére

„Biden támogatja Ruttét, hogy ő legyen a következő NATO-főtitkár” – áll a lap jelentésében. A cikk szerint a szövetség országainak kétharmada hasonlóan áll a volt holland miniszterelnökhöz. A szövetségnek azonban egyhangúságra van szüksége a döntéshez.

Ugyanakkor a NATO tisztviselői cáfolták a Kaja Kallas észt miniszterelnök és Krisjanis Karinsh lett külügyminiszter jelöléséről szóló híreket. Ők nem szerepelnek a lehetséges listán, mivel nem terjesztették elő jelöltségüket – mondták.

A tisztséget jelenleg betöltő Jens Stoltenbergnek 2022. október 1-jén kellett volna távoznia a posztról, de 2022 márciusában a szövetség vezetői egy csúcstalálkozón úgy döntöttek, hogy az ukrajnai fejlemények miatt 2023. szeptember 30-ig meghosszabbítják a megbízatását.

Júliusban közölte, hogy további egy évvel, 2024. október 1-jéig marad a posztján. A szövetség történetében a leghosszabb ideig a holland Josef Luns volt a NATO főtitkára, aki 13 évig töltötte be a posztot. Stoltenberg kilencéves megbízatásával a második helyen áll.

Elolvasom a cikket