Charles Michel: Kijev veresége veszélybe sodorná az uniós értékeket

„Ukrajna veresége nem lehet opció, mert mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mi lenne, és milyen következményekkel járna, ha ez bekövetkezne” – mondta Michel, miközben Oroszország Ukrajna elleni háborúja szombaton lép a harmadik évébe.

„Senki sem tudja megjósolni, hogy milyen lesz a belpolitikai helyzet Oroszországban, de az világos, hogy ha Ukrajna elveszíti ezt a háborút, az óriási kockázatot jelent az értékeinkre nézve” – tette hozzá.

Az EU és annak legfelsőbb vezetői világossá tették, hogy továbbra is támogatni kívánják Kijevet, de a tüzérségi lőszerek szállítása lelassult, és bizonytalan a következő brüsszeli katonai segélycsomag.

„Egy A terv van – és csakis egy A terv –, ez pedig Ukrajna támogatása” – mondta Michel.

Az előző két uniós csúcstalálkozón hozott politikai és pénzügyi támogatási döntések után a blokk vezetői márciusban várhatóan megállapodnak az Ukrajnának nyújtott további hosszú távú katonai támogatásról az uniós Európai Békefenntartási Eszköz (EPF) keretében, amelyet az Ukrajnának történő fegyverszállításokra használnak fel.

Az uniós tagállamok azonban eddig nem jutottak megállapodásra az alap reformjáról és feltöltéséről – jegyezte meg a lap.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható megállapodás, Michel azt mondta, hogy a kérdést „a következő hetekben” kell megoldani, de legkésőbb az uniós vezetők márciusi csúcstalálkozóján kell véglegesíteni.

„Megfigyelhetjük, hogy az Egyesült Államokban is vannak nehézségek, és őszintén remélem, hogy követni fogják a mi példánkat, mert ez a pénz Ukrajna számára a békébe és a stabilitásba való befektetés” – mondta Michel.

Arra a kérdésre, hogy Európa tehetett volna-e többet Ukrajna támogatására az elmúlt két évben, Michel azt mondta: „Az elmúlt években az EU27-ekkel együtt a döntéshozatal középpontjában álltam, és a globálisan kialakult tágabb helyzetet figyelembe véve sokat tettünk.”

„Most még többet kell tennünk, továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát, meg kell tennünk, ami szükséges” – mondta Michel.

Elolvasom a cikket