Elfogatóparancsot adtak ki egy finn üzletember ellen Szingapúrban

Tóth László Levente
2024. február 22. csütörtök. 17:13

Az Interpol honlapján mindenesetre nem található Zilliacus neve ott, ahol felsorolják azokat, akik piros értesítést kaptak. Az Interpol szerint ugyanakkor a piros jelzések többségét csak a rendvédelmi hatóságoknak szánják. Az Interpol honlapján például közzéteszik a felhívásokat, ha a lakosság segítségére van szükség egy személy megtalálásához, vagy ha felmerül a gyanú, hogy veszélyeztetheti a közbiztonságot.

Zilliacust azért keresik, mert állítólagos köze volt a Yuuzoo közösségimédia-cég félrevezető bevételi jelentéseihez – közölte a szingapúri rendőrség a Bloomberg szerint. Mint azt a rendőrségi közleményben írják, a vizsgálatok alapján a Yuuzoo által 2015-ben és 2016-ban kiadott több pénzügyi jelentés félrevezető volt, és 4,6 millió dollárról 18,8 millió dollárra túlértékelte a Yuuzoo bevételét.

A Zilliacus által alapított Yuuzoót 2014 óta jegyezték a szingapúri tőzsdén, 2018-ban azonban a Szingapúri Értéktőzsde váratlanul felfüggesztette a Yuuzoo részvényeinek kereskedését. Az ok a Yuuzoo egyik elbocsátott alkalmazottjának állítólagos alaptalan állítása volt a licencbevételek helytelen bevételi elszámolásával kapcsolatban, amely szerinte megsértette a helyi értékpapírpiaci törvényt. A szingapúri tőzsde vizsgálatot indított az ügyben, 2019-ben pedig a társaság működését felfüggesztették.

Thomas Zilliacus üzleti életben eltöltött évei korábban is, mondhatni színes időszakok voltak. Az egész úgy kezdődött, hogy 1980 és 1993 között Zilliacus a Nokiánál dolgozott, legtöbbször Ázsiában. A Nokiánál töltött évek alatt megalapította a Paparazzi modellügynökséget, majd a 90-es évek végén a Hartwall arénát, ma Helsinki csarnokot, Hjallis Harkimoval együtt. A Nokiánál Zilliacus kommunikációs igazgatóként és az ázsiai–csendes-óceáni műveletek igazgatójaként dolgozott. Az állomás Szingapúr volt.

Zilliacus a Helsingin Sanomatnak (HS) elmondta, hogy 2022-ben ingatlanügyletekkel, részvényekkel és saját cégalapítással gazdagodott meg. Akkoriban a Meta tulajdonában lévő Instagram és Facebook megfelelőjét fejlesztette ki. A Nordic Values Media Group célja a közösségi média volt, ahol a kommunikáció biztonságos, hazugság és gyűlöletbeszéd nélkül. Zilliacus akkoriban azt mondta, hogy folyamatosan új üzleti ötletekkel áll elő. „A nagy dolgok könnyebben jönnek, mint a kicsik” – fogalmazott.

A futball is mindig nagyon közel állt Zilliacus szívéhez, erről tanúskodik az is, hogy 2023 tavaszán a Zilliacus befektetési társaság, a XXI Century Capital vételi ajánlatot nyújtott be a Manchester United futballklubra. Akkoriban sokan kérdezték, hogy ez vicc-e. A HS-nek adott interjújában azonban Zilliacus biztosította, hogy ez egy komoly ajánlat. „Ez egy teljesen komoly ajánlat. Van pénz, befektetések és saját pénz is” – mondta, később azonban visszalépett a pályázattól.

Zilliacus valójában 2023 végére már egy másik csapatra figyelt, és bejelentette, hogy cége 2,5 milliárd dollárt gyűjtött össze az olasz FC Internazionale labdarúgóklub megvásárlására. Fiatal korában maga Thomas Zilliacus is futballozott, az 1980-as években még labdarúgó szakosztályi elnök is volt, emellett külföldi futballprojektekben is részt vett.

Elolvasom a cikket