Ha ezt szokta reggelizni, sürgősen váltsa le! Már egyetlen tál is növelheti a demencia kockázatát

A tudósok összefüggést találtak a tiamin magas szintjei – ez egy vitamin, amelyet gyakran adnak hozzá a reggelizőpelyhekhez – és a kognitív hanyatlás között.

A tiamin, más néven B1-vitamin, segít az ételek energiává alakításában, és egészségesen tartja az idegrendszert. A test nem képes maga előállítani, de néhány élelmiszerben természetes módon megtalálható, más ételekhez hozzáadják, és kiegészítő formában is kapható.

A tiaminhiány egyik formáját Wernicke-Korsakoff-szindrómának nevezik, és olyan kognitív változásokat okoz, amelyek hasonlítanak az Alzheimer-kórhoz.

Az állatokon végzett tanulmányok arra utalnak, hogy a tiamin hiánya növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Most, egy új tanulmány a General Psychiatry című folyóiratban, szintén összekapcsolta a magas tiaminbevitelt a kognitív hanyatlással, különösen azoknál az embereknél, akiknek magas a vérnyomása vagy elhízottak.

A Kína Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatait elemezve, az Anhui Orvostudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy a tiamin fogyasztása és a kognitív tesztek eredményeinek csökkenése között összefüggés van.

Túl kevés vagy túl sok tiamin fogyasztása tehát egyaránt káros hatásokkal járhat, de a kutatók meghatároztak egy ideális tiaminmennyiséget a kettő között.

Az átlagosan vizsgált résztvevők napi 0,93 mg-ot fogyasztottak.

A kutatók elemzése azt találta, hogy az ideális mennyiség 0,68 mg naponta, de 0,6 mg és 1,00 mg között minimális kockázatokkal jár.

Elolvasom a cikket