Hivatalos álláspont a rizsbe tett beázott telefonról

A városi legenda szerint a nedves telefont vagy készüléket száraz, főzés nélküli rizsbe kell tenni, ami eltávolítja a nedvességet. Egy éjszaka után pedig a készülék biztonságosan visszakapcsolható.

Nos, az Apple végre kiadta hivatalos álláspontját. Az első tanácsuk az, hogy húzza ki a telefont (ha be van dugva), és a csatlakozóval lefelé óvatosan ütögesse ki a készülékben maradt folyadék egy részét. Fél óra múlva meg lehet próbálni újra feltölteni a készüléket.

„Ha ismét megjelenik a figyelmeztetés, akkor még mindig folyadék van a csatlakozóban” – írja az Apple. „Hagyja az iPhone-t egy száraz, némi légáramlással ellátott helyen akár egy napig is. A teljes száradás akár 24 óráig is eltarthat.”

Ennél is fontosabb, hogy a „mit ne tegyünk”. Részben azt tanácsolják, hogy ne használjunk külső hőforrásokat, és papírtörlőket sem. A vállalatnak tisztában kell lennie a rizsről szóló pletykával, mivel ez az egyetlen élelmiszer, ami felkerült a listára.

„Ne tegye az iPhone-ját egy zacskó rizsbe” – tette hozzá az Apple. „Ha így tesz, a rizs apró részecskéi károsíthatják az iPhone-ját”.

Bár nem tesztelték, az ötlet már az 1940-es évek óta létezik, akkor még az exponált filmek szárazon tartására használták. Már akkor is megjegyezték, hogy a szilícium-dioxid hatékonyabb. Egy 2014-es félig tudományos tesztben a Gazelle rizst állította szembe a kuszkusszal, zabpehellyel, macskaalommal, és ugyanazt az eredményt kapta.

Egy akkoriban közzétett blog szerint arra a következtetésre jutottak, hogy a tesztelt lehetőségek közül a főzetlen rizs volt a legrosszabb, amely 24 óra alatt a legkevesebb vizet szívta magába.

Elolvasom a cikket