Megbüntették a holland menekültügyi ügynökséget legnagyobb befogadóközpontjának túlzsúfoltsága miatt

MH/MTI
2024. február 22. csütörtök. 18:59

Egy holland bíróság januárban megállapította, hogy a létesítményben legfeljebb 2000-en tartózkodhatnak, és minden olyan nap után, amikor a létszám ennél magasabb, az ügynökségnek meg kell fizetnie a bírságot a befogadószállásnak otthont adó Westerwolde település önkormányzatának. Az ítélet csütörtökön lépett életbe.

„A menedékkérők szerdai nagyszámú beáramlása miatt a Ter Apel-i központban tartózkodó személyek száma 2032 fő volt. Minden erőfeszítés ellenére nem sikerült eleget tenni a bírósági határozatnak, miszerint a létszámot 2000 fő alá kell csökkenteni” – írta a COA csütörtöki közleményében, amelyet az NlTimes hírportál idézett.

A szervezet közölte, hogy továbbra is keresni fogja a megoldásokat a Ter Apelre nehezedő nyomás csökkentésére, és továbbá sürgette a holland önkormányzatokat, hogy bocsássanak rendelkezésre befogadóhelyeket a menedékkérők számára.

A COA januárban közzétette adatai azt mutatják, hogy a holland önkormányzatok egyharmada az elmúlt 12 évben egyetlen menedékkérőt sem fogadott be.

Hollandia folyamatos válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem sikerül elengedő férőhelyet biztosítania az országba áramló menekülteknek. A férőhelyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki a menekültszállásokon, különösen a Ter Apel-i regisztrációs központban, az ország legnagyobb befogadócentrumában.

Elolvasom a cikket