Mi a különbség a cöliákia és a gluténérzékenység között?

A glutén a gabonafélékben, többek között a búzában, az árpában és a rozsban található fehérje. A cöliákiában szenvedőknél az elfogyasztása autoimmun reakciót vált ki, amely sejtkárosodást okoz a vékonybélben. Ez a reakció hasmenést, fáradtságot, fogyást, puffadást, vérszegénységet okozhat, és súlyos szövődményekhez vezethet, mondta Sami.

A gluténintolerancia sokkal gyakoribb – tette hozzá.

„A gluténintolerancia esetén nincs sejtsérülés vagy gyulladás. Ez inkább egy érzékenység – fejtette ki a klinika sajtóközleményében. „Ha valaki glutént eszik, és azonnali reakciót, például hasmenést tapasztal, az sokkal valószínűbb, hogy gluténintolerancia, mint a cöliákia, ami egy lassú folyamat, amit általában nem érez azonnal” – tette hozzá.

A gluténintolerancia vagy a cöliákia jele, ha egy vagy több gyomor-bélrendszeri tünet, például hasmenés, puffadás vagy gyomorégés jelentkezik, amelyek csökkennek vagy megszűnnek, ha a glutént kivesszük az étrendből. Ezek a tünetek aztán visszatérnek, ha az illető újra elkezd glutént fogyasztani.

Ha bizonytalanok vagyunk, fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat, mert a cöliákia súlyossá válhat – jelezte Sami.

Kitért arra is, hogy azok, akiknek gluténérzékenységük van, általában már attól rendbe jönnek, ha csökkentik a gluténtartalmú élelmiszerek mennyiségét.

„Ez az intolerancia szintjétől függ. Néhány embernek elég lehet a gluténbevitel felére csökkentése, míg másoknak nagyobb mértékben kell csökkenteniük” – folytatta, kiemelve: „Ez más, mint a cöliákia, ahol szigorúan, teljesen gluténmentesnek kell lenni.”

A cöliákia diagnosztizálását az orvosok egy vérvizsgálattal kezdik, hogy megállapítsák, a szervezet a glutént betolakodónak tekinti-e, és magas antitestek termelésével reagál-e rá. A pozitív vérvizsgálat után endoszkópiával biopsziát lehet venni, hogy ellenőrizzék a vékonybél károsodását.

„Általában azt javasoljuk, hogy az emberek ne tartsanak gluténmentes diétát, ha cöliákiára tesztelik őket, mert ez hamis negatív eredményt hozhat a vérvizsgálaton” – fűzte hozzá.

A legtöbb cöliákiás beteg esetében a glutén kiiktatása kontroll alatt tartja a betegséget.

Végül azt hangsúlyozta: „Nincs bizonyíték arra, hogy a gluténmentes étrend önmagában egészségesebb lenne.”

Elolvasom a cikket