Öt olcsó étel, amire a világ legidősebb emberei esküsznek

Azt hihetnénk, hogy a genetika is közrejátszik ebben, de a szakértők szerint az étrend is nagy szerepet játszik a hosszú életben.

A kék zónák közé tartozik a japán Okinawa, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görögországi Ikaria, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda.

A How Not to Age (Hogyan ne öregedjünk) című legújabb könyvében Dr. Michael Greger, az amerikai hosszú élet guruja lett a kék zónák titkát fejtegette.

Azt tanácsolta az olvasóknak a hosszú és egészséges élethez, hogy úgy étkezzenek, mint a Kék Zónában élők – számolt be a Telegraph.

Bár vannak hasonlóságok az öt kék zóna lakosainak étkezési szokásai között, mindegyik régiónak vannak sajátos titkai.

Az édesburgonyától és a sütőtökön át a Pecorino sajtig íme öt olyan összetevő, amelyet a világ öt leghosszabb életű régiójának lakói az ételeikhez adnak.

Édesburgonya
A japán Okinawán 100 000 lakosra 68 százéves ember jut.

A lakosok étrendje gazdag keményítőtartalmú szénhidrátokban, például lila édesburgonyában.

Ez a beni imo nevű keményítőtartalmú zöldség tele van antioxidánsokkal, és a régióban honos. De a hagyományos narancssárga édesburgonya is megfelel, mivel gazdag összetett szénhidrátokban, rostokban és olyan tápanyagokban, mint a béta-karotin.

Kakaszló
A Costa Rica-i Nicoya-félszigeten a tök uralkodik a helyiek étrendjében.

A tök jó forrása az összetett szénhidrátoknak, valamint az A-vitaminnak, magnéziumnak és káliumnak.

A hosszú élet guruja, Dan Beuttner – aki a Kék Zóna kifejezést alkotta – korábban líraian beszélt a tökről, amely a Costa Rica-iak étrendjének sarokköve.

„Ezeknek az ételeknek köszönhetően a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten élő emberek két és félszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 92 éves kort, mint az Egyesült Államokban vagy Európában élők” – folytatta.

Dan elmondta, hogy a Nicoya-félszigeten élő százévesek az élénk narancssárga tök mellett rendszeresen akár ötféle babfajtát is adnak az ételeikhez, a kukoricát pedig „finom teljes kiőrlésű tortillák” formájában fogyasztják.

Ezt a három ételt gyakran „három nővérként” emlegetik, mivel a helyi konyha kulcsfontosságú részét képezik.

Pecorino sajt
Senkit sem kell meggyőzni arról, hogy sajtot egyen, de a Pecorino sajt kiválasztásában érdemes a szardíniaiak példáját követni.

Hasonló a parmezánhoz, de tehéntej helyett juhtejből készül.

Fekete szemű borsó
A görögországi Ikarián a fekete szemű borsó az étrend egyik alapanyaga, tele van fehérjével és mikrotápanyagokkal.

Mandula
Ha egészséges nassolnivalót keres, a kaliforniai Loma Linda százéveseinek étkezési szokásait ajánljuk.

A lakosok előszeretettel nassolnak mandulát, a Kék Zóna egyik alapanyaga, amely magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalmú.

Elolvasom a cikket