A süngombát, vagy más néven oroszlánsörény gombát már az ókorban is használtak gyógyításra. A hazánkban is honos gomba pomponszerű alakban növekszik elhalt fatörzseken. A 2005 óta védett faj olyan vegyületeket tartalmaz, melyek segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedéseket, de pozitív hatással lehetnek a szellemi képességekre is. Elsősorban étrend-kiegészítőként szokták fogyasztani. Gyűjteni tilos, de a termesztett változatokat be lehet szerezni piacokon. A finom ízű, magas fehérje-tartalmú gomba rengeteg módon segíti az egészségünket.
Javítja az agyműködést
Kutatások bizonyítják, hogy azok a 50 és 80 év közötti alanyok, akik tizenhat héten át napi három alkalommal fogyasztottak süngomba őrleményből készült tablettát, jobb eredményt értek el a kognitív teszteken, mint azok, akik placebót kaptak.
Lassítja az öregedést
Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a süngomba fogyasztása mellett csökken az öregedés anyagcseréjének hulladékterméke. Emellett a bőr öregedését is lassítja.
Véd a demencia ellen
Több tanulmány is rámutatott, hogy hatóanyagai stimulálják az agyi idegsejtek regenerálódását és növekedését. Egy 2020-as kutatás során Alzheimer kórban szenvedőknek adtak 49 héten át napi egy gramm süngombát, és a betegek később jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint a kontroll csoport.
Csökkenti a stresszt és a szorongást
Kísérletek bizonyítják azt is, hogy enyhült a szorongásuk azoknak, akik heteken át fogyasztották a süngombát.
Támogatja az emésztőrendszer egészségét
Jótékony hatásai az emésztésre is kiterjednek, rendszeres fogyasztása ugyanis gátolja azoknak a baktériumoknak a tevékenységét, melyek különféle gyomorpanaszokat okoznak, többek között gyomorfekélyt.
Mennyit szabad szedni?
A szakemberek azt javasolják, hogy napi háromszor vegyünk be 250-500 milligrammot.