Elképesztő mélytengeri expedíció + VIDEÓ

A kutatók összesen mintegy 20 400 négyzetmérföld (52 800 négyzetkilométer) óceáni területet térképeztek fel.

Ezek az új, rendkívül részletes térképek négy, korábban ismeretlen, magányos tengerfenékhegyet tártak fel. Ezek közül a legnagyobb, amelyet a csapat Solito – spanyolul „egyedül” – névvel illetett, 3 530 méter magasan a tengerfenék fölé magasodik, ami több mint négyszer magasabb, mint a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, amely 2 716 láb (828 m) magas.

Objektum doboz

A kutatócsoport egy víz alatti robot segítségével 10 tenger alatti hegység víz alatti lejtőit is feltérképezte a vizsgált területen. Ennek során több mint 100 olyan fajt fedeztek fel, amelyek a tudósok gyanúja szerint újak a tudomány számára, köztük korallokat, szivacsokat, tengeri sünöket, puhatestűeket és rákokat.

„Ez az expedíció messze túlszárnyalta a hozzá fűzött reményeinket” – mondta Javier Sellanes, a chilei Északi Katolikus Egyetem tengerbiológusa, az expedíció vezető kutatója a Live Science-nek küldött nyilatkozatában. „Az ember mindig számít arra, hogy új fajokat talál ezeken a távoli és kevéssé feltárt területeken, de az a mennyiség, amit találtunk, különösen egyes csoportok, például a szivacsok esetében, észbontó.”

A kutatók mintákat vettek az élőlényekből, és most elkezdik tanulmányozni mindegyiket, hogy megállapítsák, újonnan felfedezett fajról van-e szó.

„A teljes fajmeghatározás sok évet vehet igénybe” – mondta Jyotika Virmani, a SOI ügyvezető igazgatója a közleményben. A „hihetetlen mennyiségű minta” pedig még hosszabbá teheti ezt a folyamatot – tette hozzá.

A kutatók megjegyezték, hogy a fajok többsége sérülékeny élőhelyeken él, például hidegvízi korallok és szivacskertek, amelyek rendkívül érzékenyek a vonóhálós halászat és a mélytengeri bányászat okozta károkra. A Juan Fernández és a Nazca-Desventuradas parkokban található új fajok jogilag védettek ezektől a veszélyektől. A Nazca- és a Salas y Gómez-gerincek mentén található tengerfenék azonban jelenleg védtelen.

Az intézet korábban egy Chile és Peru partjainál végzett expedíció során feltérképezett négy másik hatalmas tengerfenéki hegyet, valamint tavaly Guatemala partjainál egy másik magányos csúcsot. Az öt csúcs mindegyike legalább kétszer olyan magas volt, mint a Burj Khalifa.

Azért fontos megtalálni és tanulmányozni ezeket a toronymagas „biológiai forró pontokat”, mert „előrébb vihetik a Földön lévő életről szóló ismereteinket” – mondta korábban Virmani a chilei és perui tengerfenékhegyek felfedezése után.

Elolvasom a cikket