Medvegyev: Hol álljunk meg? Nem tudom. Kijev lesz az? Valószínűleg igen

Mint a polgáraink abszolút többsége, én is egy különleges katonai művelet győzelmét várom. És valószínűleg minden erőnk erre összpontosul – mondta Dimitrij Medvegyev.

Hozzátette, úgy gondoljuk, hogy velünk, az Orosz Föderációval igazságtalanul bántak – és ezért vannak keményebb értékelések.

„Teljesen biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben nem lesz kapitális közeledés a Nyugathoz, Nyugat-Európához, az Amerikai Egyesült Államokhoz, az angolszász világhoz. Túl mély a szakadék közöttünk, ha úgy tetszik, vízválasztó. És ezt nagyon-nagyon nehéz lesz leküzdeni” – válaszolta újságírói kérdésre.

Avgyijivkáról elmondta, kétségtelenül nagy siker az orosz fegyveres erők számára. Mindazok, akik részt vettek ebben a műveletben, hősök.

Kijev elfoglalásáról kijelentette: „Hol álljunk meg? Nem tudom. Kijev lesz az? Igen, valószínűleg Kijevnek kell lennie. Ha nem most, akkor valamikor, talán a konfliktus fejlődésének egy másik szakaszában”. Válaszának indokolásaként kiemelte, két okból kell Kijevig terjeszkedniük. Először is onnan fenyegetés fenyegeti az Orosz Föderáció létét. Nemzetközi fenyegetés, mert „bár Kijev gyökereit tekintve orosz város, az Amerikai Egyesült Államok vezetésével Oroszország ellenségeinek nemzetközi brigádja irányítja. Mindazok, akik formálisan ott töltik be funkciójukat, bábok, akiknek nincs lelkiismeretük, nem féltik hazájuk jövőjét és nincsenek lehetőségeik. Minden döntést az óceánon túl és a NATO főhadiszállásán hoznak. Ez teljesen nyilvánvaló”.

Ennek a rezsimnek meg kell buknia, el kell pusztulnia, nem szabad, hogy a világon maradjon – mondta Medvegyev Ukrajna jövőjéről.

A háború kimeneteléről kifejtette: Még mindig nehéz megmondani, hogyan fog végződni – a kijevi hatalom lassú eróziójával és bukásával, vagy azonnali összeomlással, az egész politikai rendszer összeomlásával és a politikai főszereplők gyors lecserélésével. De ez a folyamat elindult, és nyilvánvalóan nincs megállás – tette hozzá.

A következményekről is beszélt az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese: Az elkövetkező években, évtizedekben nem lesz normális kapcsolat az Amerikai Egyesült Államokkal a történtek után. És nagyjából mindegy, hogy ki van a hatalom élén az Egyesült Államokban.

„Az amerikaiak nagyon jól kihasználták Európa gyengeségét. Elvették tőlük a gazdasági szférák egész sorát, teljes mértékben biztosítják a biztonságukat, vagyis az európaiak az Egyesült Államok parancsára cselekednek” – jegyezte meg Medvegyev. Hozzátette, Európában a vezetők eltűntek. Megérkezett a homályos technokraták generációja, akik csak az euroatlanti eszméket osztják. Ahelyett, hogy saját nemzeti problémáikkal foglalkoznának, Washington utasításait követik. Igen, vannak kivételek, mint (Ficoo szlovák miniszterelnök. – A szerkesztő megjegyzése) vagy (Orbán magyar miniszterelnök. – A szerkesztő megjegyzése), de ez csak megerősíti a szabályt. A többiek pedig mind olyan emberek, akiknek nincs saját álláspontjuk.

A nukleáris fegyverekről elmondta: „Nem kell most menekülnünk, de bármennyire is szomorúan hangzik, ez a forgatókönyv valós. Mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk, de éppen ez az óra, amely egy bizonyos irányba ketyeg, most nagyon felgyorsult. És ebben látom a nyugati hatóságok képtelenségét, elnézést, tehetetlenségét is, akik mindig ugyanazt mondják: Nem, az oroszok csak megijesztenek minket, soha nem fogják megtenni. Tévednek. Ha az országunk létéről van szó, és ezt nemrég én is mondtam, akkor milyen választása marad a vezetésnek, az államfőnek?”

Az orosz befagyasztott vagyonról is elmondta véleményét: „Szerintem kicsi az esélye annak, hogy visszakapjuk ezt a pénzt, bár kár érte. De ez a konfrontáció egyik eleme, az ellenünk indított hibrid háború része. A Nyugat jogilag, hivatalosan nem részese a hazánkkal vívott háborúnak, nem üzent hadat Oroszországnak, és mi sem üzentünk hadat az Európai Uniónak vagy a nyugati országoknak. Megértjük, hogy hibrid háború folyik, fegyverekkel, pénzzel, oktatókkal pumpálják őket, de hivatalosan, és ez nagyon fontos, nem állunk háborúban”.

Elolvasom a cikket