Megnyílt az első kivikórház

MH/MTI
2024. február 23. péntek. 8:22

Az egykor veszélyeztetett fajnak számító, hosszú csőrű, a szigetországban őshonos madár populációja növekedésnek indult, s ezért volt szükség olyan állatkórházra, ahol egyes egyedül kiviket látnak el.

„Előfordulhat, hogy autó üti el őket. Minél többen vannak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesz amelyiknek segítség kell” – magyarázta Ngaire Sullivan, a Kiwi Coast környezetvédő szervezet koordinátora. „Arra is ügyelnünk kell, hogy a stresszes kivik megkapják a szükséges gondoskodást” – tette hozzá.

A létesítmény mintegy 3 órányi autózásra fekszik Aucklandtől, Northland régióban, ahol mintegy 10 ezer kivi él. A madarak száma az egész országban mintegy 26 ezerre tehető; ezerrel többen vannak, mint 2008-ban, amikor még a kivi veszélyeztetett fajnak számított.

A kivikórház első páciensét Placcsnak nevezték el. Placcs egy kerítésen átjutva beleesett egy medencébe, ahol beszorult a szűrőbe. Egy építőmunkás talált rá másnap teljesen véletlenül. Már szinte a halálán volt, de végül felépült, és vissza is engedték a szabadba.

A kivi nem tud repülni, a legnagyobb fenyegetést a görények és hermelinek jelentették rájuk, így ezek számát csökkenteni kellett, hogy a kivik békében élhessenek. Mindemellett az új-zélandi kutyásoknak is meg kellett tanítaniuk állataiknak, hogy ne támadják meg a kiviket. Ennek ellenére a környezetvédelmi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy folyamatos erőfeszítések nélkül a kivi újra veszélyeztetett fajjá válhat.

Elolvasom a cikket