A fertőző baktériumok mellett a rovarirtó szerek maradványait is el kell távolítani, ezek ugyanis az emberre is károsak lehetnek: ételmérgezést, betegségeket és hasmenést okozhatnak.
„Fontos, hogy evés előtt folyó víz alatt mossuk meg vagy öblítsük le ezeket, hogy a szennyeződések ne jussanak be a szervezetünkbe” – hangsúlyozta Ashleigh Tosh, a MuscleFood.com online egészséges élelmiszer-kereskedő csapat szakértője.
A tisztítás pedig a következő élelmiszereknél a legfontosabb:
1. Eper: könnyen megköti a növényvédőszer-maradványokat.
2. Krumpli: képes felszívni a talajban lévő peszticideket és baktériumokat.
3. Kelkáposzta: a leveles zöldségek kötik meg legjobban a baktériumokat, köztük a colit és a szalmonellát.
4. Saláta: a rétegek közé is be kell jutnia a víznek.
5. Áfonya: ez a gyümölcs tartalmaz a legnagyobb mennyiségben növényvédő szereket.
6. Alma: többféle peszticidet tartalmaz, köztük néhányat magas koncentrációban.
7. Csonthéjas gyümölcsök: az őszibarack, a szilva és a nektarin olyan listeriatörzset tartalmazhat, amely betegségeket okozhat. Ezért ezeket erősen át is kell dörzsölni az öblítés előtt.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy további fertőzésveszély áll fenn a gyümölcsök és a zöldségek nem megfelelő tárolása és elkészítése során is.