Patkányinvázió a fővárosban

Az óbudai Csillaghegyen lakók arról panaszkodtak, hogy a rágcsálók mindent megrágnak, összepiszkítanak és mindenhová befészkelnek. A környéken óvoda és játszótér is van, a szülők pedig féltik a gyermekeiket. De a főváros minden részén rengeteg a patkányészlelés.

A Metropol egy édesanyát kérdezett meg, aki elmondta, hogy a Ráby Mátyás úton többen is észrevették már a rágcsálókat vagy azok nyomait. A kertvárosi övezetben a lakók már tehetetlenek, azt mondják, már annyi a patkány, hogy napközben is látni lehet őket a csillaghegyi HÉV-állomás közelében.

„Körülbelül két hete vettük észre, amikor a kertünk végében lévő spájzunkba bementünk, hogy minden össze van rágva, az alma héja lehántva a földön, a takarók, a ruhák, minden összerágva. A virágok földje kifúrva, kitúrva. Ekkor mindent összetakarítottunk, kidobáltunk egy csomó dolgot, patkányirtó szert helyeztünk ki, de újra visszatértek. Mivel a szomszédok is panaszkodtak hasonló dolgokról, így egyértelmű volt, hogy a közterületről jöhetnek be.”

A környéken lakók fel vannak háborodva. Azt mondják, hogy ilyen még sosem fordult elő ezen a környéken. A főváros már elkezdte a patkányirtást, de a helyzet a lakók elmondása szerint nem sokat javult. A családok ezért minden értéküket kipakolták a kerti épületekből, égetik a lámpát, és rádiót működtetnek, hogy elűzzék a rágcsálókat.

A lap megjegyezte: Tarlós István korábbi főpolgármester vezetése alatt 2019-ben nagyszabású patkányirtási programot indítottak, amely látványos eredményeket hozott. Karácsony Gergely azonban a főpolgármesteri szék elfoglalása után leállította a programot, új modellt és vállalkozót hozott a gyérítésre. Az eredmények azonban elmaradtak, sőt tavaly tavasz óta elszaporodtak a patkányok. Zuglóban és Újbudán például egy óvodát is ki kellett költöztetni átmenetileg az épületből a patkányinvázió miatt.

Elolvasom a cikket