Rágcsálók teszik tönkre a fegyvereket Ukrajnában

A francia lap egy Kijevben szolgáló francia katonára hivatkozva fejtette ki: az ukrán hadseregnek az ország külföldi támogatói által biztosított környezetbarát fegyverek „néha alkalmatlanok a front realitásaihoz, és nem jönnek ki jól egy tényleges konfliktusban”.

A katona beszámolója szerint a rágcsálók megették az ukrán fegyveres erők által használt járművek kábeleit.

„A nyugati járműveket technológiai bemutatónak tervezték. De a sárban és a hidegben nem mindig működnek. Az elektromos vezetékek védőburkolatainak egy része kukoricaszálból készült, ami vonzza a rágcsálókat” – mondta.

Decemberben a brit védelmi minisztérium figyelmeztetett, hogy az enyhe ősz és az ellenségeskedések miatt megműveletlenül maradt földekről származó bőséges élelem miatt megnőtt a rágcsálóállomány a háború sújtotta területeken.

Az állatok feltehetően a katonai járművekben és védelmi állásokban keresnek menedéket. A rágcsálók veszélyt jelentenek a katonai felszerelésre is, mivel elrágják a kábeleket.

Ugyanekkor jegyezte meg Vlagyimir Putyin orosz elnök is, hogy a nyugati katonai felszerelések sebezhetetlenségének mítosza összeomlott.

Ezután kudarcba fulladt a 6 hónapig tartó ukrán ellentámadás, amely annak ellenére nem tudott jelentős eredményt hozni Kijev számára, hogy nagymértékben támaszkodott a német gyártmányú Leopard 2 harckocsikra, az Egyesült Államok által szállított Bradley harcjárművekre és más külföldi fegyverekre.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az USA, az EU és szövetségeseik által Kijevnek szállított fegyverek nem fogják megakadályozni a hadművelet céljainak elérését. Orosz tisztviselők szerint az ukrán csapatok fegyverrel való ellátása, hírszerzési információk megosztása és kiképzése azt jelenti, hogy a nyugati országok már de facto részes feleivé váltak a konfliktusnak.

Elolvasom a cikket