Új mellékhatásokat fedeztek fel az egyik covidoltásnál

A több mint 99 millió ausztrál, argentin, kanadai, dán, finn, francia, új-zélandi és skót állampolgár bevonásával végzett vizsgálat azt is megerősítette, hogy az ismert vakcinaszövődmények milyen ritkák, és a kutatók megerősítették, hogy a Covid–19 vakcinák előnyei még mindig „messze felülmúlják a kockázatokat”.

A Global Vaccine Data Network részeként dolgozó kutatók azonosítatlan elektronikus egészségügyi adatokat használtak fel arra, hogy összehasonlítsák 13 agyi, vér- és szívbetegség előfordulási arányát az embereknél a Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca oltóanyag beadása után azzal az aránnyal, amely a világjárvány előtt várható volt a lakosság körében.

A tanulmány nagy pontossággal megerősítette az mRNS (Pfizer és Moderna) vakcinák és a szívizomgyulladás (szívizomgyulladás) és a szívburokgyulladás (a szívet borító vékony zsák duzzanata) ritka mellékhatásai közötti ismert kapcsolatokat. Megerősítette továbbá a Guillain-Barré-szindrómát (amikor az immunrendszer megtámadja az idegeket) és az agyi vénás szinusz trombózist (egyfajta vérrög az agyban), mint az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos ritka mellékhatásokat.

De egy új ritka mellékhatás, az akut disszeminált encephalomyelitis – az agyban és a gerincvelőben jelentkező gyulladás és duzzanat – is az AstraZeneca vakcinával összefüggésbe hozhatónak bizonyult az adatelemzés során.

Jim Buttery professzor, a Global Vaccine Data Network társigazgatója elmondta, hogy a felfedezés arra késztette a kutatókat, hogy egy második vizsgálat elvégzésével, ezúttal az AstraZeneca vakcinát kapó 6,8 millió ausztrál külön adatállományának elemzésével függetlenül megerősítsék a mellékhatást.

Az ausztrál tanulmány nemcsak az akut disszeminált agyvelőgyulladást erősítette meg ritka mellékhatásként, hanem a nagy mennyiségű AstraZeneca-specifikus adat lehetővé tette egy másik új ritka mellékhatás, a transverzális myelitis, azaz gerincvelő-gyulladás kimutatását is.

A pénteken a Vaccine című szaklapban is közzétett ausztrál tanulmány szerint az adatok alapján az akut disszeminált agyvelőgyulladás kockázata rendkívül alacsony, 0,78 eset minden egymillió adagra, a transzverzális myelitis esetében pedig 1,82 eset egymillió adagra.

Buttery, aki egyben az ausztráliai Murdoch Gyermekkutató Intézet vezető elemzője is, azt mondta, hogy „a ritka mellékhatásokról csak akkor értesülünk, amikor a vakcinát már több millió embernél alkalmazták”.

„Egyetlen klinikai vizsgálat sem lehet akkora méretű, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket, ezért ezeket a kérdéseket csak a vakcina bevezetése után tudjuk meg”.

Mindkét állapot súlyos, de a betegek általában felépülnek belőle – mondta.

Elolvasom a cikket