A bélbaktériumok és a vastagbélrák összefüggésbe hozhatók

A vastagbélrák leggyakrabban az ötven év feletti embereket érinti, de a fiatalabbak körében is egyre gyakoribb, akiknek ritkán kínálnak szűrővizsgálatokat e daganatok korai felismerésére. Most egy új tanulmány arra utal, hogy a fiatalabb és az idősebb rákos betegek daganatában található mikrobák különböznek, és ez potenciálisan új eszközöket kínálhat a korai diagnózishoz.

Az eBioMedicine című folyóiratban közzétett új kutatásban a tudósok két korcsoportba tartozó rákos betegeknél vizsgálták a bélmikrobiomot – az alsó emésztőrendszert benépesítő mikrobák közösségét. A vizsgálatba 136 ötven év alatti személyt vontak be, akiknek az átlagéletkora 43 év volt, és 140 ötven év feletti személyt, akiknek az átlagéletkora 73 év volt. A kutatók azt találták, hogy az idősebb és a fiatalabb vastagbélrákos emberek daganataiban eltérő baktériumcsoportok voltak jelen.

A vastagbélrák gyakran, de nem mindig örökletes.

„Tudjuk, hogy sok ilyen korán kialakuló rákos megbetegedés nem közvetlenül genetikai tényezőhöz köthető” – mondta Laura Valle, a spanyolországi Katalán Onkológiai Intézet, az IDIBELL rákkutatója, aki nem vett részt az új tanulmányban. – A környezeti tényezők, például az alkoholfogyasztás és a magas zsírtartalmú, rostszegény étrend szintén összefüggésbe hozható ezzel a rákos megbetegedéssel, míg a rostban gazdag ételeket fogyasztó embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki. Az emberek által fogyasztott ételek és italok köztudottan befolyásolják a bélbaktériumokat, ami arra utal, hogy kapcsolat van e tényezők között.

„Mindig is feltételeztük, hogy a korán kialakuló vastagbélráknak köze lesz a mikrobiomhoz” – mondta Valle a Live Science-nek.

Hogy kiderítsék, mely bélbaktériumok élnek az idősebb és fiatalabb emberek daganataiban, a kutatók visszamenőlegesen megvizsgálták a rákos betegektől vett szövetmintákat, és közvetlenül a daganatokból, valamint a közeli nem rákos szövetekből vettek mintát a mikrobiomra.

Mindkét korcsoportban a tumorok kisebb számú baktériumfajnak adtak otthont, mint a környező szövetek, és ez a diverzitásvesztés drámaibb volt az idősebb csoportban. Ez arra utal, hogy a bélbaktériumoknak csak egy része képes túlélni a tumorban, egy olyan alacsony oxigénszintű környezetben, amiben gyakran az immunrendszer gyulladást okoz.

Az azonban még nem világos, hogy mit csinálnak a baktériumok a tumorok belsejében, vagy hogy bizonyos fajok miért boldogulnak ott. „Pontosan ezt kell kideríteni mechanisztikus vizsgálatokkal” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Naseer Sangwan, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet mikrobiológusa.

A mikrobiális diverzitás általános változásainak vizsgálatán túl Sangwan és munkatársai találtak bizonyos fajokat, amelyek gyakrabban fordultak elő az egyik korcsoport daganataiban, mint a másikban. Azt is megállapították, hogy a vastagbéldaganatok különböző típusai – például a vastagbélrák és a végbéldaganatok – különböző baktériumfajoknak adtak otthont.

„Általában nem csak egy baktériumról van szó” – mondta Valle; az adott daganatban lévő baktériumközösséget egészként kell vizsgálni, nem pedig egyes részekként. Más szóval, a mikrobák összetett módon lépnek kölcsönhatásba egymással, és együttesen befolyásolhatják a tumor viselkedését.

A tanulmány összefüggést tárt fel bizonyos bélmikrobák és a vastagbélrák között. Bár ez nem bizonyítja, hogy ezek a baktériumok vastagbélrákot okoznak, de fennáll az ok-okozati kapcsolat lehetősége.

Ezek az eredmények néhány tudóst arra késztetnek, hogy elgondolkodjanak azon, vajon a probiotikumok képesek lennének-e kontrollálni vagy korlátozni a vastagbélrákot az emberi betegeknél. Valle elmondta, hogy szkeptikus ebben a kérdésben arra hivatkozva, hogy a bélmikrobiomjának megváltoztatására irányuló kezelések nem feltétlenül járnak tartós hatással.

A vastagbélrák korai diagnosztizálása általában nem lehetséges a 45 év alattiaknál, akiknek még nem végezték el az első kolonoszkópiát. „Ha a vastagbélben lévő rák tünetei jelentkeznek, az általában azt jelenti, hogy már eléggé előrehaladott állapotban van” – jegyezte meg Valle. A szűrési korhatár csökkentése azonban a legjobb megoldás.

Elolvasom a cikket