Megdöbbentő felfedezés, rákkeltő lehet sokak kedvenc édessége

Legutóbb Tamilnádu döntött az igen népszerű édesség betiltása mellett, korábban pedig Puduccseri állam vezetése hozott hasonló döntést, azonban több helyen tesztelik, valóban veszélyes-e az élelmiszer.

P. Satheesh Kumar indiai élelmiszerbiztonsági tisztviselő arról beszélt, a vattacukorban olyan szennyeződések telepednek meg, amelyek rákhoz vezethetnek és az emberi szervezet bármely részét megtámadhatják.

Objektum doboz

Az utóbbi napokban hatalmas razziákat tartottak a strandokon és a parkokban, ahová gyakran kitelepülnek az árusok. Indiában a vattacukrokat nem gyárakban gyártják le, előre csomagolva, hanem frissen készítik őket a járókelőknek. A megvizsgált vattacukrok zömében kimutatták a rodamin B szerves vegyületet, mely a szakértők szerint gyaníthatóan rákkeltő besorolású. Az anyagot használják például lézerfesték előállításához vagy veszettség elleni oltáshoz, továbbá – miután fluoreszkáló vegyületről van szó – gyakran keverik gyomirtóval is.

Az érintett államokban arra szólították fel a lakosságot, amíg nem jelennek meg a vizsgálati eredmények, ne vásároljanak vattacukrot.

Elolvasom a cikket