NATO-gyártmányú fegyvereket és lőszereket találtak az orosz katonák + VIDEÓ

Orosz tisztviselők szerint az elhagyott készleteket orosz rohamosztagok találták meg, amelyek behatoltak az Avgyejevka koksz- és vegyi üzembe, amely a maga nemében Európa legnagyobb létesítménye, és amely a konfliktus 2022 februári kezdete után Ukrajna védelmének gerincévé vált a térségben.

A minisztérium közölte, hogy az üzem műhelyeinek átvizsgálása során az orosz rohamcsapatok elhagyott, Starlink terminálokkal ellátott drónvezérlő állomásokat, több tucat NATO-gyártmányú páncéltörő gránátvetőt, lőszert, kézigránátokat, automata fegyvereket és száraz élelmiszeradagokat fedeztek fel.

“Mindezt az ukrán katonák hagyták hátra, amikor pánikszerűen elmenekültek az üzemből az orosz csapatok támadása elől” – áll a közleményben.

Objektum doboz

A minisztérium által megosztott videón orosz katonák láthatók, amint a súlyosan megrongálódott vegyi üzem területén sétálnak. Egy másik felvételen az egyik katonatiszt egy doboznyi kommunikációs berendezést, köztük egy átjátszóállomást vizsgál.

A videón látható továbbá egy gránátvetőhöz való repeszgránátokkal megtömött láda és egy 12,7-es géppuska lövedékekkel megtöltött fémkonténer, amelyen a “Ministero della Difesa” felirat olvasható, ami nyilvánvalóan olasz eredetükre utal.

Ukrajna a konfliktus kezdete óta használja az Elon Musk SpaceX cége által gyártott Starlink internetes terminálokat, mind polgári, mind katonai célokra, többek között az egységek közötti kommunikáció fenntartására, valamint a drónok és a tüzérségi tűz irányítására.

Szeptemberben azonban Musk haragot váltott ki Kijevben, miután elutasította a kérését, hogy a Starlinket használhassa a Krím-félszigeten lévő orosz flotta elleni rajtaütés megkönnyítésére, azzal magyarázva, hogy nem akarja, hogy a SpaceX “cinkos legyen egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”.

Az orosz hadsereg a múlt hétvégén foglalta el Avgyejevkát és a város északi részén lévő vegyi üzemet is. Moszkva szerint a visszavonulás szervezetlen megfutamodásba torkollott, amelynek során több mint 1500 ukrán katona vesztette életét.

Avgyejevkát, amely 2014 óta ukrán ellenőrzés alatt állt, Kijev gyakran használta fel a 10 kilométerre lévő Donyeck városának bombázására, ami számos civil áldozatot követelt. A Donyecki Népköztársaság három másik volt ukrán területtel együtt megszavazta, hogy 2022-ben Oroszország részévé váljon.

Elolvasom a cikket