A gyenge, idősödő csontokra ezek a legjobb élelmiszerek

A kalcium nemcsak az erős csontokhoz és fogakhoz szükséges a szervezet számára, hanem az izmok hatékonyságának fenntartásához, az erek tágulásához és összehúzódásához is. A nyomelem az idegrendszerre és a pajzsmirigyre is pozitív hatással van.

Marina Sorokina táplálkozási szakértő szerint különösen fontos ennek az elemnek az állapotát figyelemmel kísérni a 45 év feletti emberek számára. Hiszen így lehet a legkönnyebben elkerülni a depressziót, a töréseket és a sportolás közbeni szalagszakadást.

Általánosan elterjedt nézet, hogy a kalcium bőségesen megtalálható a tejben és a tejtermékekben. Azonban minél idősebb lesz valaki, annál kevesebb enzim marad meg benne a tejzsírok gyors lebontásához. A tej, a túró és a tejföl gyakran okozhat puffadást, felfúvódást, sőt hányingert is. Ezért jobb, ha a kalciumot más élelmiszerekből szerzi be.

Brokkoli. Kalciumtartalma: 47 mg/100 g. Figyelemre méltó, hogy ez a zöldség sok K-vitamint is tartalmaz, amely segít a kalciumot a csontokban rögzíteni. Ezenkívül a brokkoli kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Szárított füge. Kalciumtartalma: 150 mg 100 g-onként. A gyümölcs magnéziumban is gazdag, amely erősíti a szívizmot és normalizálja a szívritmust.

Narancs. Egy kis gyümölcs 60 mg kalciumot tartalmaz. A narancs a legjobb módja a nap indításának, mivel nemcsak a kalciumot, hanem az immunrendszert erősítő C-vitamint is pótolhatjuk vele.

Elolvasom a cikket