A hagymahéj, amelyet általában hulladékként dobnak ki, valójában értékes tápanyagforrás a növények számára. Káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, ként, rezet, cinket és B-vitaminokat tartalmaz. Ezek az anyagok elengedhetetlenek az uborka növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint a terméshozam növeléséhez – írta a pravda.ru.
A hagymahéjat friss vagy szárított uborkához is használhatjuk.
A friss hagymahéjakat főzetek készítésére használják. Ehhez 100 gramm hagymahéjat öntsön 1 liter forrásban lévő vízzel, majd 12 órán keresztül hagyja pihenni. Ezután szűrje le a főzetet, és használja fel az uborka öntözésére.
A száraz hagymahéjakat az uborkák körüli talaj mulcsozására használhatjuk. A hagymahéjból készült mulcs segít megtartani a nedvességet a talajban, megvédi a növények gyökereit a túlmelegedéstől és a hipotermiától, valamint elriasztja a kártevőket.
A hagymahéj a következő hatással van az uborkára:
- Gyorsítja a növények növekedését és fejlődését.
- Növeli a terméshozamot.
- Javítja a termés ízét és minőségét.
- Növeli az uborka ellenálló képességét a betegségekkel és kártevőkkel szemben.
- Védi a növényeket a fagyoktól.
Tavasszal a hagymahéjakat az uborkamagok áztatására lehet használni. Ez segít felgyorsítani a magok csírázását és növeli a csírázóképességet.
A vegetációs időszak alatt a hagymahéj felhasználható az uborka öntözésére, a növények permetezésére és a talaj mulcsozására.
Ősszel a hagymahéjból komposzt készíthető. A hagymahéj komposzt javítja a talaj szerkezetét és termékenységét.
A hagymahéj uborkatermesztéshez történő felhasználásakor a következő óvintézkedéseket kell betartani:
- Ne használjon vegyszerrel kezelt hagymahéjat.
- Ne használjon túlságosan koncentrált hagymahéjfőzeteket vagy főzeteket.
- Ne használjon hagymahéjat uborkamagvak áztatására, ha azokat gombaölő szerekkel kezelték.
- Ne használjon hagymahéjat az uborka öntözésére, ha az uborkát betegségek vagy kártevők támadják meg.