Ha elmenne a Marsra, itt van, amire várt

A CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) nevű háromrészes földi küldetés első szimulációja már lezajlott, a tervek szerint a második küldetés 2025 tavaszán indul. A küldetés célja, hogy segítse a NASA Mars-felszíni felfedezésre vonatkozó terveit.

Objektum doboz

A CHAPEA-küldetések során egy négyfős legénység él és dolgozik egy közel 160 négyzetméteres, 3D nyomtatással készült élőhelyen, amely a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában található.

A Mars Dune Alpha nevű élőhely egy marsi küldetés kihívásait szimulálja, beleértve az erőforrások korlátozottságát, a berendezések meghibásodását, a kommunikációs késedelmeket és egyéb problémákat. A legénység feladatai közé tartoznak a szimulált űrséták, robotokkal végzett kutatások, az élőhely karbantartása, testmozgás és növénytermesztés.

A NASA olyan egészséges, motivált amerikai állampolgárokat vagy életvitelszerűen ott élőket keres, akik nem dohányoznak, 30–55 évesek, és kiválóan beszélnek angolul. Előny, ha a pályázó kalandvágyó, és komoly érdeklődést mutat a NASA Mars-kutató programja iránt.

A legénység kiválasztása az űrhajósjelöltekre vonatkozó további, szokásos NASA-kritériumok szerint történik. A pályázónak mesterdiplomát kell szereznie valamelyik tudományos-technológiai tudományághoz tartozó szakon, legalább kétéves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie vagy legalább ezerórányi repülőgép-vezetői tapasztalattal.

Azok a pályázók is jelentkezhetnek, akik kétéves doktori képzésben vettek részt természettudományi, műszaki, mérnöki és matematikai területen, orvosi diplomát szereztek vagy tesztpilótaképzésben vettek részt. Négy év szakmai tapasztalattal azok a pályázók is figyelembe vehetők, akik katonai tiszti képzést szereztek.

A CHAPEA-küldetés első legénysége már túl van az egyéves misszió felén, a NASA a szimulált küldetések során szerzett kutatásokat felhasználja a legénység egészségének és teljesítményének támogatására a Mars-expedíciók során.

A CHAPEA-küldetés mellett a NASA azon dolgozik, hogy az Artemis-küldetéssel hosszú távú jelenlétet biztosítson a Holdon a tudományos felfedezések és kutatások számára.

Elolvasom a cikket