Kikerült a közösségi médiára a mexikói elnökválasztás egyik indulója és az államfő fiának telefonszáma

MH/MTI
2024. február 25. vasárnap. 9:35

Sheinbaum elmondta, hogy a szivárogtatás óta több gyűlölködő telefonhívást és üzenetet kapott, és közöte: meg fogja változtatni a telefonszámát.

López Beltrán úgy vélte, az akció bosszú azért, mert a héten Andrés Manuel López Obrador államfő egy sajtótájékoztatón felfedte a The New York Times című amerikai lap egyik újságírója, Natalie Kitroeff telefonszámát.

Kitroeff az elnöki hivatal és kábítószerkereskedő bandák közötti lehetséges kapcsolatokról írt cikket.

A mexikói adatvédelmi hatóság vezetője, Adrián Alcalá az X-en bírálta a telefonszámok kiadását, leszögezve: mindent megtesznek azért, hogy a személyes adatok védelmét biztosítsák. Hozzátette, hogy a médiamunkások adatainak védelme különösen fontos.

Hivatalba lépése óta López Obrador többször kritizálta az adatvédelmi hatóságot, februárban pedig a törvényhozásban olyan kezdeményezést nyújtott be, mely megszüntetné annak és több más szervezetnek a működését.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet Mexikót a világ egyik legveszélyesebb államának tartja, ahol komoly kockázatot jelent újságíróként dolgozni. A szervezet adatai szerint 2000 óta több mint 150 újságírót öltek meg az országban.

Elolvasom a cikket