Lezárult a szavazás a képviselőválasztáson Fehéroroszországban

Moszkvai idő szerint 08:00 és 20:00 óra között országszerte 5411 szavazóhelyiség működött. A részvételi arány zárásukig 72,98 százalék volt – jelentette Igor Karpenko, a Köztársaság Központi Választási Bizottságának vezetője.

Artem Turov képviselő, az Állami Duma küldöttségének tagja megjegyezte, hogy a fehéroroszországi választásokat a nemzeti jogszabályok keretein belül tartották meg, és nem tapasztaltak az eredményt befolyásoló jogsértéseket.

Ma van a köztársaságban az egységes szavazás első napja. A tervek szerint 12 500 képviselőt választanak a helyi tanácsokba és 110 képviselőt a parlament alsóházába. A köztársaságban bejegyzett mind a négy párt jelölte képviselőit.

Ezen kívül, mint Karpenka elmondta, 21 orosz állampolgár vett részt a választásokon: közülük 15-en a járási tanácsokba, hatan pedig a falusi tanácsokba jutottak be.

A helyi jogszabályok szerint az oroszok nem indulhatnak a fehérorosz nemzeti parlamentben, de a helyi tanácsokba megválaszthatók.

A kampány egyik újítása az volt, hogy nem nyitottak szavazóhelyiségeket külföldön. A külföldön élő polgárok Minszkbe utazva szavazhattak.

Összesen mintegy 6,9 millióan szerepelnek a szavazólistákon, köztük több mint 95 ezer, a köztársaságban állandóan tartózkodó orosz.

Elolvasom a cikket