Mennyi cukrot ehetünk naponta?

A népszerű diéták a cukor és a szénhidrátok elkerülésének előnyeit hirdetik, de nem minden cukor egyforma. Sok élelmiszer tartalmaz természetes cukrot. A gyümölcsök például fruktózt, a tejtermékek pedig laktózt tartalmaznak. A hozzáadott cukrokat vagy feldolgozás vagy főzés során adják az élelmiszerekhez – például amikor mézet adnak a zabkásához.

Az egészségügy azt írja, hogy a túl sok cukor fogyasztása összefüggésbe hozható olyan betegségekkel, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a fogszuvasodás.

A természetes cukrok elfogyasztható mennyiségére vonatkozóan nincsenek meghatározott ajánlások, de a hozzáadott cukrok mennyiségére vonatkozóan viszont már vannak.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) azt tanácsolja a felnőtteknek, hogy a hozzáadott cukrokat naponta legfeljebb az összes kalória 6%-ára korlátozzák. Ez 6-9 teáskanál, azaz körülbelül 30 gramm cukor egy 2000 kalóriás étrend esetében.

A gyermekek esetében az ajánlások ennél valamennyivel alacsonyabbak. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a 2 év alatti csecsemőknek nem szabad hozzáadott cukrot fogyasztaniuk. A serdülők és a 2 évesnél idősebb gyermekek naponta legfeljebb 6 teáskanál (25 gramm) cukrot fogyaszthatnak.

Természetes és hozzáadott (asztali) cukor

A szervezet néhány kivételtől eltekintve minden cukorfajtát ugyanúgy dolgoz fel. A teljes értékű élelmiszerekben, például gyümölcsökben, zöldségekben, babban és teljes kiőrlésű gabonákban található szénhidrátok különböző típusú keményítőket tartalmaznak, köztük összetett szénhidrátokat és rostokat. Az asztali cukor és más édesítőszerek egyszerű szénhidrátok.

Az összetett szénhidrátok három vagy többféle cukrot, valamint különböző tápanyagokat, például rostot tartalmaznak. Ennek eredményeként lassabban emésztődnek meg, ami megakadályozza a vércukorszint megugrását. Az egyszerű szénhidrátok viszont nagyon gyorsan emésztődnek, és vércukorszint-emelkedést okozhatnak.

A túlzott cukorbevitel azonban túlzott kalóriabevitelhez vezethet, ami súlygyarapodást okozhat.

A felesleges testzsír számos egészségi állapottal hozható összefüggésbe, többek között:

  • Magas vérnyomás;
  • szívbetegségek;
  • alvási apnoe;
  • csontritkulás;
  • krónikus fájdalom;
  • rák;
  • fogszuvasodás;
  • 2-es típusú cukorbetegség;
  • nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD).

Magas cukortartalmú élelmiszerek:

  • Üdítőitalok, gyümölcsitalok, sportitalok, kávé és tea;
  • édességek, desszertek és egyéb cukros rágcsálnivalók;
  • szendvicsek;
  • reggeli gabonapelyhek és szeletek;
  • bármilyen joghurt adalékanyagokkal.

Elolvasom a cikket