Orbán Viktor: Ma is vannak köztünk tanúk, akik átélték a vörösök börtöneit

A kormányfő is megemlékezett a kommunizmus áldozatainak emléknapján. „Apák, férjek, feleségek, fiúk, lányok, barátok, akiknek még az emlékét is el akarták törölni a kommunisták” – mondta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban – idézte a portál.

Emlékeztetett: „Feledésre ítélték azok emlékét, akik végeláthatatlan vonatszerelvényeken százezrével tűntek el keleten, akiket felszívott a Gulág szigetvilága”, hozzátéve, hogy „ma is vannak köztünk tanúk, akik átélték a vörösök börtöneit és kényszermunkatáborait”. Orbán Viktor hangsúlyozta: a múlt elmúlt, de eleven. Rámutatott, hogy a zűrzavar, a tagadás és a hamisítás évei után végre méltó módon megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól.

„Megemlékezünk mindazokról, akiknek a bűnük csak annyi volt, hogy nem fértek bele az osztályharcos proletárdiktatúra szűk abroncsába. Akiknek azért kellett bűnhődniük, mert néhány hold földdel többjük volt, vagy mert foggal-körömmel ragaszkodtak hitükhöz, politikai meggyőződésükhöz, polgári jogaikhoz, és ezért útjában álltak a kommunistáknak” – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ma rájuk emlékezünk.

„Mai együttlétünk a bizonysága annak, hogy a kommunista diktatúra bűnei nem évülhetnek el soha” – mondta Orbán Viktor. Kijelentette: ez bizonysága annak is, hogy a meggyilkoltak és a bebörtönzöttek nevét, tetteit, kiállását megőrzi a hűséges, ha nem is mindig hálás nemzeti emlékezet.

Elolvasom a cikket