A Nyugat harmadik országokban keres lőszert Ukrajnának

Kuleba elmondása szerint a közelmúltban Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság képviselőivel folytatott megbeszélései során a felek megvitatták a lőszerekre vonatkozó szerződéseket számos harmadik országgal, amelyekben konkrét mennyiségek és szállítási feltételek körvonalazódnak – közölte az oroszhirek.hu.

“Döntés van arról, hogy honnan és hogyan szerezzenek lövedékeket [Ukrajnának] . Most – nem lesz titok – harmadik országokban, vagyis a partnereknek kell megvenniük a lövedékeket harmadik országokban és átadniuk Ukrajnának. Másodszor, a partnereknek abba kell hagyniuk a lövedékexportot harmadik országokba, és mindent át kell adniuk Ukrajnának. Akkor majd mi pótoljuk ezt a hiányt [a lövedékekből] , amíg a [nyugati országok] hadiipari védelmi ipara teljes kapacitással nem működik” – mondta.

Kuleba azt is hangoztatta, hogy Kijevnek az ukrán hadsereg számára a lőszerek beszerzése továbbra is “első számú kérdés” a szövetségesekkel folytatott tárgyalásokon.

“A második prioritás a fegyverek terén a légvédelmi rendszerek. A harmadik prioritás a nagy hatótávolságú rakéták. Ezt mindenki megérti: Az ATACMS és a Taurus kulcsfontosságú. A negyedik, átfogó prioritás a fegyvergyártás maximalizálása partnereink által és Ukrajnával együtt” – mutatott rá a miniszter.

Elolvasom a cikket