Kuleba: Oroszország állhat a lengyel gazdatüntetés mögött

Hónapok óta tüntetnek lengyel aktivisták az ukrán határon, blokkolva ezzel a gabonaszállítmányokat és más termékeket. A tüntetők szerint az ukrán agrárszektor tisztességtelen előnyben van.

A kijevi külügyminiszter ugyanakkor azt állította, hogy a határválság egy Kijevnek nyújtott nyugati támogatás aláásására irányuló orosz kampány része. Kuleba más magas rangú tisztviselőkkel egyetértésben Moszkva feltételezett pszichológiai műveleteiről beszélt egy vasárnapi fórumon.

„A területünkön zajló fizikai háború mellett az elméért, az emberek agyáért folyik háború” – ezt Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára mondta.

Az EU 2022-ben úgy döntött, hogy feloldja az ukrán gabonára vonatkozó kvótákat és vámokat, hogy ezzel is támogassa Kijevet a Moszkvával folytatott harcában. A beáramlás destabilizálta a kelet-európai piacokat, ami több uniós tagot, köztük Lengyelországot is arra késztetett, hogy betiltsa az importot.

A feszültségek tavaly szeptemberben újra fellángoltak, amikor Brüsszel elutasította a további korlátozások jóváhagyását. Varsó fenntartotta az ukrán gabonaimportra vonatkozó tilalmat, ám engedélyezte az országon való áthaladást. A tiltakozó gazdák azt kifogásolják, hogy a szállítmányokat továbbra is a helyi piacra irányítják.

A lengyel teherautó-sofőrök is hamarosan újraindíthatják az ukrán konkurencia elleni tiltakozást. Maciej Wronsk, az egyik legnagyobb szállítmányozási szövetség vezetője azt nyilatkozta, hogy az ágazat még nem látta a kormány által az ukrán fuvarozókra ígért szigorúbb szabályokat.

Elolvasom a cikket