Sulyok Tamást megválasztotta az Országgyűlés Magyarország elnökének

Sulyok Tamást, az Akotmánybíróság eddigi elnökét választotta meg az Országgyűlés hétfőn Magyarország köztársasági elnökévé. A titkos szavazában 147 képviselő vette fel a szavazólapot, 146-an adták le voksukat. Érvényesen 139 képviselő szavazott, igennel 134-en szavaztak. A szavazás érvényes és eredményes volt.

Az újonnan megválasztott elnök ünnepélyes eskütételével folytatódott a parlament ülése.

Az eskütétel után Sulyok Tamás köszönetet mondott megválasztásáért, majd „már megválasztott köztársasági elnökként, de még alkotmánybírósági elnökként” mondott beszédet az Országgyűlés előtt.

Sulyok Tamás megválasztása előtt a parlament elfogadta Novák Katalin köztársasági elnöki posztról való lemondásó nyilatkozatát, amelyet a képviselők 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadtak el.

Novák Katalin február 11-i keltezéssel nyújtotta be lemondó nyilatkozatát a parlamentnek.

Az alaptörvény rendelkezik arról, hogy ha az államfő megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül kell az Országgyűlésnek megválasztania az utódját.

A posztra a kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölték. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudtak, közösen pedig nem állítottak jelöltet.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

Amíg Kövér László látja el az államfői feladat- és hatásköröket, a parlament döntése alapján a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

Elolvasom a cikket