Ügynökök csaptak be indiaiakat, hogy Oroszország oldalán harcoljanak

Az indiai származású Hemal Ashwinbhai egy rakétatámadásban halt meg a múlt héten – jelentette a hétvégén a The Hindu újság. Hemal apja február 23-án azt mondta a BBC-nek, hogy három napja beszélt a fiával. Elmondta, hogy 20-22 km-re (12-13 mérföldre) volt kihelyezve Ukrajna határán belül, néhány naponta beszéltek, ha volt rá lehetőségük.

Az életben maradt férfiak elkeseredett családjai most a szövetségi kormányhoz fordultak, hogy vigyék haza őket. A megtévesztett, 22 és 31 év közötti férfiakat, akiket „az oroszországi katonai intézmény segítőinek” vettek fel, állítólag a „kiképzés” ürügyén küldték a csatatérre családjaik szerint.

Oroszországi indiai források szerint több tucat indiai csatlakozott az orosz hadsereghez. Az orosz védelmi minisztérium egyik forrása azonban arról tájékoztatta a The Hindu-t, hogy az elmúlt évben a tényleges létszám körülbelül 100 fő lehet. A BBC megkereste a delhi orosz nagykövetséget, de még nem érkezett válasz.

Az indiai külügyminisztérium elismerte, hogy „néhány indiai állampolgár az orosz hadsereghez jelentkezett támogató szerepre”.

Az családok azt állítják, hogy az ügynökök 300 000 rúpiát (3619 dollár; 2857 font) ígértek, és orosz útlevelet ígértek néhány hónapos katonai szolgálat után.

Az ügynökök állítólag Indiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Nepálból és Srí Lankáról toboroznak embereket.

Elolvasom a cikket