Újabb település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Lasztocskine az elmúlt napokban heves harcok színhelye volt, az orosz hadsereg Avgyejevkából nyugatra folytatja a nyomulást. Az ukrán csapatok fokozták erőfeszítéseiket a frontvonal stabilizálására, többször is ellentámadásokat indítottak a térségben – jegyezte meg az orosz védelmi minisztérium hétfői tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában az orosz csapatok hat ellentámadást vertek vissza több helyszínen Avgyijivkától nyugatra. Moszkvai becslések szerint Ukrajna 410 katonát, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet és más felszereléseket veszített a harcokban.

Lasztocskine elvesztését Kijev is elismerte, a Tavria stratégiai-műveleti csoport szóvivője kijelentette, hogy az ukrán erők “visszavonultak”. A lépésre azért volt szükség, hogy stabil védelmi vonalat hozzanak létre Orlovka, Tonenkoje és Berdics települések között – állította a szóvivő. Az ukrán erők a jelek szerint egy csatornákból és tavakból álló rendszerre igyekeznek alapozni a védelmet, amely három helyszínen húzódik.

Avgyijivka városa az akkori ukrán Donbasszban a 2014-es Majdan-puccs után kirobbant konfliktus kezdeti szakasza óta a kijevi erők egyik fő erődítménye volt. Február 17-én szabadult fel, amikor az orosz erők áttörték a védelmi vonalakat, ami az ukrán csapatok kaotikus megfutamodását váltotta ki a területről.

Kijev ragaszkodott ahhoz, hogy ez egy megfelelően szervezett kivonulás volt, amelyet az újonnan kinevezett tábornok, Olekszandr Szirszkij rendelt el. Moszkva szerint a visszavonulási parancsot valójában körülbelül egy nappal azután adták ki, hogy az ukrán csapatok megkezdték a menekülést Avgyijivkából.

Elolvasom a cikket