48 órán belül bejelenti a Red Bull, maradhat-e Horner a csapatfőnök

Február 5-én a Telegraaf című lap számolt be elsőként arról, hogy a Red Bull ausztriai vezetősége egy alkalmazott panasza nyomán belső vizsgálatot indított a csapatfőnök Christian Horner ellen. A brit február 9-én vett részt egy több mint nyolc órán át tartó meghallgatáson az ügy felgöngyölítésével megbízott független bírónál. Azóta az F1 és a Red Bull partnere, a Ford is komoly nyomást gyakorolt a márkára, hogy mielőbb tisztázza és lezárja a sportág imázsát sem szépítő ügyet.

A Telegraaf több forrástól is úgy tudja, hogy erre két napon belül, talán már ma (kedd) sor kerül. Beszámolójuk szerint a belső vizsgálat időközben lezárult, és még a Bahreini Nagydíj kezdete előtt, kedden vagy szerdán tisztázódhat, hogy Hornerrel vagy Horner nélkül folytatja-e a Red Bull.

Ezt az értesülést a brit Sky Sports is megerősítette, akik szintén két napon belül várják az eredményt.

A Telegraaf úgy tudja, hogy a vizsgálati jelentésről kedden tárgyal a márka ausztriai vezetősége. „A Red Bull vezetői szeretnének 48 órán belül döntést hozni, vagyis az év első versenye előtt, amit szombaton Bahreinben rendeznek” – írták a hollandok.

A Sky eközben arról számolt be, hogy Horner ügyéről egy több mint 150 oldalas akta készült, benne a leiratával annak az összesen 60 órányi beszélgetéseknek, amiket a közvetlen vagy közvetett érintettekkel folytatott le a független bíró.

A csatorna kiemelte, még ha be is jelentik a döntésüket, valószínűtlen, hogy a Horner-ügyről, a vádakról részletes információkat fognak közzétenni, mivel az bizalmas jellegű.

A Telegraaf szerint amennyiben Horner megtartja a pozícióját, az ügy jó eséllyel folytatódhat, mivel a rá panaszt tevő beosztottja további jogi lépéseket fontolgat. Erről korábban már a német F1-Insider is cikkezett, akik azt írták, a hölgy már elő is készítette a beadáshoz szükséges dokumentumokat.

„Az osztrák részéről Mark Mateschitz, aki a részvények 49%-át birtokolja, szeretne gyorsan megszabadulni Hornertől. A thaiföldi többségi tulajdonos, Chalerm Yoovidhya eddig végig védelmezte Hornert” – írta a Telegraaf, hozzátéve, ez az ügy egyben egy részvényesek közötti összecsapás is.

Horner a Red Bull bemutatóján és a múlt heti bahreini teszten is jelen volt, továbbra is ellátta a csapatfőnöki teendőit. A nyilvánosság elé is kiállt, ám ügyéről részleteiben nem beszélt, csak határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat. Horner kedden vagy szerdán utazna Bahreinbe az idénynyitó helyszínére – a Red Bull talán már az indulása előtt bejelentést tesz.

A brit az F1 legrégebb óta szolgáló csapatfőnöke, a Red Bull 2005-ös F1-es bemutatkozása óta tölti be a Milton Keynes-i istálló csapatfőnöki pozícióját. Irányítása alatt hét egyéni és hat konstruktőri bajnoki címet nyertek.

Elolvasom a cikket