A hátborzongató igazság arról, mi történik valójában, ha csak egyszer nem mos fogat

Míg a nők több mint kétharmada legalább naponta kétszer mos fogat, addig a férfiaknak csak a fele mondja, hogy ilyen gyakran nyúl a fogkeféhez – derül ki a TopRatedCasinos felméréséből.

Ráadásul a britek három százaléka bevallja, hogy valójában soha nem mos fogat, ami több mint 1,9 millió embert jelent az Egyesült Királyságban.

A britek valamivel kevesebb mint egyharmada (31 százalék) mondta, hogy soha nem használ fogselymet, pedig az íny egészségének javítása érdekében legalább napi egyszer ajánlott lenne.

Dr. Rhona Eskander fogorvos, a PÄRLA Fogkrém Tabs társalapítója szerint legfeljebb 24 órán keresztül nem szabad fogat mosni.

Azt mondja: „Ezen a ponton túl a lepedék felhalmozódása jelentős mértékűvé válik, ami növeli a fogászati problémák kockázatát.”

Mindannyian elfelejtünk időnként fogat mosni, talán egy átmulatott éjszaka után elengedjük magunkat.

Mindkét fogmosás fontos, de Dr. Eskhander szerint, ha választani kellene, az esti fogmosás kihagyása valamivel rosszabb, mint a reggeli.

Azt mondja: „Alvás közben csökken a nyáltermelés, így a baktériumok gyorsabban elszaporodhatnak. A lefekvés előtti fogmosás segít eltávolítani az ételmaradékokat és a baktériumokat, amelyek éjszakai fogszuvasodáshoz vezethetnek.”

Ha a fogak sosem jutnak a fogkefe látókörébe, annak súlyos következményei lehetnek.

„Kiterjedt fogszuvasodás, ínybetegségek, fogvesztés, krónikus rossz lehelet és jelentős szájfájdalom jelentkezhet náluk. Szélsőséges esetben a kezeletlen fogászati problémák akár az általános egészségi állapotra is kihathatnak” – mondja Dr. Eskhander.

Gyakran elhanyagolja a fogait? Elég hátborzongató problémákat tapasztalhat…

1. A lepedék órákon belül felhalmozódik
A fogkefe megkerülése azt jelenti, hogy a szájban lévő baktériumok táplálkoznak az ételmaradékokból, és savakat termelnek – véli Dr. Eskhander.

„Órákon belül lepedék kezd kialakulni a fogain” – mondja.

„A lepedék egy ragacsos baktériumréteg, amely szuvasodáshoz és ínybetegséghez vezethet. Körülbelül egy napon belül, fogmosás nélkül is észrevehet egy homályos érzést a fogain, ami a lepedék felhalmozódását jelzi.”

Idővel fogkő képződhet – megkeményedett fogkő, amelyet Dr. Eskhander szerint csak fogorvos távolíthat el.

A fogmosás mellett a fogselyem használatának elsajátítása is segíthet abban, hogy a fogak minden része mentes maradjon a lepedéktől.

Dr. Eskhander szerint: „A fogselymet ideális esetben naponta egyszer kell használni. A fogselyem eltávolítja a fogak közötti ételmaradékokat és lepedéket, amelyeket a fogmosás önmagában nem ér el.”

2. Rossz lehelet
Mentolos-friss fogkrém nélkül rossz lehelet alakulhat ki.

„A szájban lévő baktériumok szagos vegyületeket bocsátanak ki, amikor lebontják az ételmaradékokat, ami rossz leheletet okoz” – mondja Dr. Eskhander.

Kíváncsi, hogy büdös-e a lehelete?

Dr. Eskhander szerint elvégezhet egy egyszerű „nyalj és szippants” tesztet.

Azt mondja: „Nyalja meg a csuklója belsejét, hagyja megszáradni néhány másodpercig, majd szagolja meg.”

„Ha kellemetlen szaga van, akkor lehet, hogy rossz a lehelete. Egy másik módszer, ha fogselymet használ a hátsó fogai közé, megszaglássza, és ellenőrzi, nincs-e kellemetlen szag.”

Hozzáteszi, hogy a jó szájhigiénia fenntartása és a folyadékpótlás segíthet megelőzni a rossz leheletet.

3. A fogak még aznap elszíneződhetnek
Bárcsak gyöngyházfényűek lennének a fogai? Ne hagyja ki a fogmosást, mert a foltok akár egy nap alatt is kialakulhatnak.

Dr. Eskhander szerint: „A fogmosás hiánya lehetővé teszi, hogy az ételekből, italokból és dohányból származó foltok felhalmozódjanak, ami a fogak elszíneződéséhez vezet. Az ételekből és italokból származó elszíneződések olyan tényezőktől függően változhatnak, mint a fogzománc egészsége és a szájhigiénia. Általában azonnali elszíneződés olyan ételek és italok esetén fordulhat elő, mint a vörösbor, a kávé, a tea, a bogyós gyümölcsök és a sötét üdítők.”

4. Ínybetegségek és fogvesztés
Ha rendszeresen kihagyja a fogmosást, hosszú távon sokkal valószínűbbek az ínybetegségek.

Dr. Eskhander szerint: „A kezeletlen lepedék ínygyulladást, az ínybetegség korai formáját okozhatja. Ha nem kezelik, ez periodontitisszé fejlődhet, ami fogvesztéshez vezethet.”

Az ínybetegség tünetei közé tartozhat a duzzadt, vörös vagy fájó íny, a fogmosás vagy fogselyem használata közben vérző íny és a visszahúzódó íny, amely a fogakat hosszabbnak tünteti fel.

Dr. Eskhander szerint további tünetek lehetnek a tartós rossz lehelet, a fogíny és a fogak közötti genny, a részleges fogsorok illeszkedésének megváltozása, a fogak meglazulása vagy elmozdulása és a fájdalmas rágás.

„Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, feltétlenül keresse fel azonnal a fogorvost, mivel a korai beavatkozás megakadályozhatja, hogy a fogínybetegség súlyosabb stádiumba lépjen” – teszi hozzá.

A fogínybetegség összefüggésbe hozható a demenciával, a vastagbélrákkal és a szívbetegségekkel.

Elolvasom a cikket