Aranylevélbe csomagolt múmiát találtak Egyiptomban

A múmia egy Hekashepes nevű férfi maradványaiból áll, és egy szarkofágban konzerválva találták meg. Ez az egyik legrégebbi és legteljesebb nem királyi holttest, amelyet valaha Egyiptomban felfedeztek.

A Kairótól 19 mérföldre délre fekvő Szakkara egyik temetkezési helyén fedezték fel, egy 15 méter hosszú (kb. 50 láb) aknában, négy másik sírral együtt.

„Beledugtam a fejem, hogy megnézzem, mi van a szarkofágban: egy gyönyörű férfimúmia, amelyet teljesen beborítottak az aranyrétegek” – mondta Zahi Hawass, Egyiptom korábbi régiségügyi minisztere az Associated Pressnek.

Az őt körülvevő aranyrétegeken kívül a múmia a fején egy szalagot, a mellkasán pedig egy karkötőt viselt, ami azt jelzi, hogy nagy vagyonnal rendelkező ember volt – mondta Hawass a CNN-nek.

Az egyik sír egy „titoktartóként” ismert személyé volt.

Úgy vélik, hogy a Khnumdjedef néven ismert személy – aki papként, felügyelőként és nemesek felügyelőjeként szolgált – volt a tulajdonosa a legnagyobb múmiának, amelyet az ősi nekropoliszban találtak.

Egy másik egy Meri nevű férfié volt, aki a palota vezető tisztviselői pozícióját töltötte be, és a „titoktartó” címet kapta, ami feljogosította bizonyos vallási rituálék elvégzésére.

A másik sírban egy Fetek nevű bírót és írót helyeztek végső nyugalomra, amely a térségben feltárt legnagyobbnak tartott szoborgyűjteményt tartalmazza.

A negyedik sír I. Pepi király piramiskomplexumának egyik papjáé volt, amely szintén kilenc gyönyörű szobrot tartalmazott.

A sírok között a régészek számos más tárgyat, például amuletteket, istenségszobrokat, kőedényeket, kerámiákat és a mindennapi élet eszközeit is felfedezték.

Zahi Hawass régész, aki Egyiptom régiségügyi minisztere is volt, kijelentette, hogy az összes lelet Kr. e. 2686-2181 között, az Óbirodalom V. és VI. dinasztiája idején készült.

„Ez a felfedezés azért olyan fontos, mert összeköti a királyokat a körülöttük élő emberekkel” – mondta Ali Abu Deshish, egy másik régész, aki szintén részt vett az ásatáson.

Szakkara több mint háromezer éve használt temetkezési hely, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Az ókori Egyiptom egykori fővárosában, Memphiszben található, és több mint egy tucat piramisnak ad otthont, amelyek közül az egyik a Lépcsőpiramis, amely közel van ahhoz az aknához, amelyben a múmiát megtalálták.

Az elmúlt években Egyiptom számos jelentős régészeti leletet talált az ország turisztikai gazdaságának újjáélesztésére tett folyamatos kísérletek részeként.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket