Áttörés a rákos áttétek kezelésében

A kettős immunterápia a betegek 38 százalékának állapotán javított – írták a kutatók a Cancer című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

„A CS1002 és a CS1003 kombinációját a betegek nagyon széles dózistartományban jól tolerálták, miközben ígéretes daganatellenes aktivitást mutattak. Ez a CS1002 és a CS1003 sűrű daganatok terápiájában történő felhasználására irányuló további klinikai vizsgálatok mellett szól” – írták a kutatók.

A CStone Pharmaceuticals kínai biofarmáciai vállalat vezető kutatója, Archie Xie által vezetett orvosi csoport által végzett I. fázisú klinikai vizsgálatban 61 olyan beteg vett részt, akiknél rákos áttéteket vagy a sűrű daganatok nehezen kezelhető formáit diagnosztizálták.

Mindegyik beteg beleegyezett abba, hogy egy kísérleti rákellenes immunterápiát kapjon, amely kétféle monoklonális antitesttípuson, a CS1002 és a CS1003-on alapul, amelyek két különböző módon ösztönzik az immunrendszert a daganatok elleni aktívabb küzdelemre. Az első molekula a CTLA4 receptorokhoz kötődik, ami a T-sejteket aktívabb szaporodásra és a tumorsejtek megtámadására készteti, míg a második a PD1 receptort gátolja, amely egyfajta „fék” az immunsejtek bizonyos típusainak aktivitásában.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a két antitest kombinációja nem okozott potenciálisan életveszélyes mellékhatásokat, függetlenül attól, hogy milyen típusú daganatok vagy áttétek voltak jelen a szervezetükben. Ugyanakkor a tudósok a betegek 38 százalékánál javulást regisztráltak, ami különösen igaz volt azokra a betegekre, akik a CS1002 molekula nagy dózisú antitest-kombinációját kapták.

Mint a tudósok megjegyzik, e kísérletek sikeres befejezése megnyitja az utat a sűrű daganatok áttétes és nehezen kezelhető formáiban szenvedő önkéntesek bevonásával végzett kísérletek előtt. Hosszú távon ezek a kísérletek az orvosok szerint a rák legveszélyesebb és leghalálosabb változatai elleni küzdelmet célzó kettős immunterápia első hatékony formáihoz vezethetnek.

Elolvasom a cikket